Γιώργος ΛαποκωνσταντάκηςΟ Γιώργος Λαποκωνσταντάκης, ή Πεδουλάφτης, μας άφησε, το πρωί της Τετάρτης (3/10), σε ηλικία σχεδόν 93 ετών. Τελευταία έμενε με τα παιδιά του στην Αθήνα.
Ο ίδιος, όπως έγραφε, γεννήθηκε στα 1915 στο Καβούσι, Ιεράπετρας. Το καλλιτεχνικό του «Πεδουλάφτης», το κληρονόμησε από τον παππού του πατέρα του, μουσικό, ο οποίος έπαιζε το μοναδικό όργανο εκείνης της εποχής, την ασκομαντούρα, από τα σπάνια όργανα σήμερα.

Από πολύ μικρός, είχε μουσικά ακούσματα αφού μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου οι περισσότεροι ήσαν μουσικοί. Από τον πατέρα του μέχρι τ΄ αδέλφια του.

Άρχισε κρυφά το βιολί γιατί ο πατέρας τους δεν τον ήθελε μουσικό. Έτσι έμαθε κρυφά. Το πρώτο του επαγγελματικό βάπτισμα ήταν όταν, παιδί ακόμα, ο θείος του δεν μπόρεσε να παίξει σε κάποιο γάμο, λόγω πονόδοντου και αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει.
Έκτοτε καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους βιολάτορες της ανατολικής Κρήτης, με ιστορία δεκαετιών. Έπαιξε με πολλούς μουσικούς όπως τον Δερμιτζογιάννη.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των περιπετειών με την υγεία του, έμενε στην Αθήνα με τα παιδιά του. Εκεί έγινε και η κηδεία του.

Η μουσική του όμως θα είναι πάντα μαζί μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos