Σεραφείμ ΤσόκαςΜε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα συναντήθηκαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα καθώς και τα πάγια αιτήματα τόσο του αγροτικού όσο και του κτηνοτροφικού κλάδου.

Μετά την συνάντηση ο Γ.Γ. έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Στην σημερινή συνάντηση με τη ΟΑΣΝΗ αλλά και με τον Σύλλογο των κτηνοτρόφων εξετάσαμε διάφορα θέματα που έχουν προκύψει αλλά και άλλα πάγια ως προς την τοποθέτησή από τους συλλόγους.
Ξεκινώντας από την σημερινή απεργία που υπάρχει στα λιμάνια από κοινού διαπιστώσαμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δημιουργείται για τα προϊόντα της Κρήτης. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη υπάρχει θα την δούμε στην πορεία. Είμαστε σε επαφή και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα θα υπάρξει.
Δεύτερον, εκ μέρους των κτηνοτρόφων ετέθη το ζήτημα της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας. Να σας θυμίσω ότι είναι πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2006. Από την Περιφέρεια έχει χρηματοδοτηθεί μια μελέτη εκτατικοποίησης και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ύφεση αυτό το πρόγραμμα και θα εξετάσουμε με το υπουργείο την δυνατότητα της συνέχιση του. Το πρόγραμμα αυτό κατά την άποψή μας είναι σημαντικό γιατί αντιμετωπίζει ποια ικανότητα υπάρχει στους βοσκότοπους και πόσο ζωικό κεφάλαιο μπορεί να υπάρξει σε αυτούς τους βοσκότοπους. Καταλαβαίνετε ότι γίνεται εξωρθολογισμός του ζωικού κεφαλαίου και είναι προς το συμφέρον και των κτηνοτρόφων αλλά και γενικά του περιβάλλοντος. Τρίτον, επανήλθε το αίτημα των κτηνοτρόφων για αερολυπάνσεις και αεροσπορές. Ως προς τις αερολυπάνσεις έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν αντιδράσεις. Θα δούμε το θέμα της αεροσποράς σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα στη συζήτηση που είχαμε ξεκίνησε και μια άλλη προσέγγιση σε σχέση με την αμπελουργία. Όπως ξέρετε έχει αποσυνδεθεί η σταφίδα πλέον από την Επιτροπή και αυτή την στιγμή υπάρχουν παραγωγοί που πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι με την γη τους. Αν θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την αμπελουργία ή όχι. Αυτή είναι μια ελεύθερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης από και και πέρα όμως θα πρέπει και οι οργανώσεις αλλά και πολιτεία από την πλευρά της να δώσει κάποιες κατευθύνσεις. Είναι μεν οικονομικό το ζήτημα διότι αφορά το έσοδο που προσδοκά κάθε πολίτης πέραν της ενίσχυσης που υπάρχει. Είναι όμως και ένα περιβαλλοντολογικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά και ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα που είναι η προστιθέμενη αξία η οποία υπάρχει στην κρητική αμπελουργία. Και θέλουμε να την διατηρήσουμε και μάλιστα αν είναι δυνατόν να την εξειδικεύσουμε και να την κάνουμε ακόμα καλύτερη.
Επίσης, συζητήσαμε και τις προοπτικές της αναζήτησης περιπτώσεων καλής εμπειρίας από άλλες χώρες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε από κοινού για να δούμε αν μπορούμε να αντιγράψουμε και ποια συστήματα μπορούμε να αντιγράψουμε. Ο στόχος είναι ως προς την κτηνοτροφία να υπάρξει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά με απόλυτη αντιμετώπιση τυχόν κοινωνικών αλλαγών που θα προκύψουν από αυτή την μείωση και να ενισχύσούμε κομμάτια της γεωργίας όπως είναι η αμπελουργία. Πέραν τούτου συγκεκριμένα μέσα στην αμπελουργία θα προσπαθήσουμε και η οινική παράδοση που υπάρχει στην Κρήτη να ενισχυθεί.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos