Από τη συνάντησηΤον Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη επισκέφθηκε τη Πέμπτη (12/6) ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρίς Σπύρου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών του με τους φορείς του νομού. Ο κ. Σπύρου αποτελεί μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Αμερικάνικης πολιτικής ζωής καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαϊρ υποστηρίζοντας, από τη θέση του, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το 1995 επιλέχθηκε να υπηρετήσει ως πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας και ως επίσημο μέλος της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής για τις ειρηνικές διαβουλεύσεις μετά τον πόλεμο της Βοσνίας. Το 2000 εξελέγη αντιπρόσωπος του Al Gore στο Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο. Το 2004 έγινε πρόεδρος του Hellenic American University, ενός Αμερικανικού μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευση, και το 2006 εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας.
Στα πλαίσια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης της Κρήτης και του νομού ειδικότερα. Ο κ. Σπύρου εξέφρασε την άποψη ότι ο Νομός διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο στον τομέα του Τουρισμού, όσο και στον αντίστοιχο πρωτογενή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Εξήρε την ομορφιά του τοπίου και της κρητικής γης, καθώς και των προϊόντων της που θεωρεί ότι είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αυτό που χρειάζεται είναι αποτελεσματικότερη προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε όλες τις σημαντικές διεθνείς αγορές, ζήτημα που επισήμανε και στα πλαίσια των επαφών του με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε η σημερινή διατροφική κρίση και η ραγδαία άνοδος των τιμών συνιστά πρόβλημα δομικό που όμως διανοίγει και προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα, καθώς αυξάνεται, παγκοσμίως, με έντονους ρυθμούς, η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια διαμορφώνονται όροι ευνοϊκότεροι για την παραγωγή και την εμπορία.
Ο Νομάρχης, συμφωνώντας με τις απόψεις του κ Σπύρου, τόνισε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη του νομού ο τουριστικός και ο αγροτικός τομέας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις που έχουν πετύχει τα αγροτικά μας προϊόντα και ιδιαίτερα το μέλι, το κρασί και το λάδι, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, και τις σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις των οπωροκηπευτικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης.
Συνεχίζοντας ο κ. Στρατάκης δήλωσε πως αποτελεί αμετάθετο στόχο η περαιτέρω προώθηση των προϊόντων μας, καθώς και η προβολή του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας, της κουλτούρας και των τουριστικών δυνατοτήτων μας. Το ζητούμενο για εμάς είναι η διαμόρφωση μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες μας και με αυτήν την έννοια θέλουμε να συνδυάσουμε τη γαστρονομική ευωχία με τη ψυχική ευφορία.

Τέλος, ο κ. Στρατάκης δώρισε, στον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ως κατευόδιο, κρασί λασιθιώτικο και δυο CDs με τα ιστορικά μνημεία και τις ομορφιές του νομού. Ο κ. Σπύρου ευχαρίστησε τον Νομάρχη και δήλωσε ότι επιθυμεί να επισκεφθεί εκ νέου το Λασίθι εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία και τους ανθρώπους του.

Με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου:
Στο Δήμο Αγίου ΝικολάουΤον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη επισκέφθηκε τη Πέμπτη 12/06/2008, ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Χρήστος Σπύρου. Στη Συνάντηση παρέστησαν η Αντιδήμαρχος κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κλώντζας, ο Οικονομικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου και ο κ. Μανόλης Γεροντής. Σε ευχάριστη ατμόσφαιρα ο κ. Κουνενάκης συζήτησε με τον κ. Σπύρου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική. Αρκετές αναφορές ιστορικού ενδιαφέροντος έγιναν σχετικά με τους Έλληνες της διασποράς, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της διατήρησης της γλώσσας, της ελληνικότητας αλλά και της ελληνικής συνείδησης η οποία αφορά κάθε Έλληνα ομογενή. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και ενημέρωση εκ μέρους του κ. Σπύρου, γύρω από την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Αμερική. Τέλος ο κ. Κουνενάκης προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον κ. Σπύρου και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στην πόλη μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos