Συνήγορος του Πολίτη Την πόλη του Αγίου Νικολάου επισκέφτηκε (9.5) κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη του τμήματος «Κύκλος Ποιότητας Ζωής» με επικεφαλή τη νομικό κα. Χρύσα Χατζή η οοία ειδικεύεται σε θέματα δημοσίου δικαίου και άλλους τρεις ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι παρευρέθησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Λασιθίου με στόχο να εξεταστούν πέντε περιπτώσεις πολιτών των οποίων οι υποθέσεις (πολεοδομία, περιβάλλον) αφορούσαν το Συνήγορο.
 
Η κα. Χατζή ανέφερε ότι εξετάστηκαν οι υποθέσεις των πολιτών για τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας έπρεπε να δώσον περαιτέρω εξηγήσεις.
 
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης κ. Γ. Βάρδας, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Λουκαράκης, Νεαπόλεως κ. Καστρινάκης, Ιεράπετρας κ. Χριστοφακάκης και Μακρύ Γιαλού κ. Γ. Χατζάκης, στελέχη υπηρεσιών της Νομρχίας κυρίως από την τεχνική υπηρεσία, την πολεοδομία, αλλά και την υπηρεσία για θέματα περιβάλλοντος.
 
Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» αναχώρησε για το Ηράκλειο ενώ την Παρασκευή 12 Μαΐου θα βρεθεί στα Χανιά όπου θα ενημερώσει τους πολίτες και τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών των περιοχών για την αποστολή και το έργο της Αρχής.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Ιδρύθηκε με το Νόμο 2477/97 και ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου 1998. Ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημόσιων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων.
 
Ερευνά επίσης ενέργειες ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτών που παραβιάζουν τα δικαώματα του παιδιού. Κάθε πολίτης, προτού καταφύγει στην Αρχή, θα πρέπει να έχει έλθει σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία με την οποία σχετίζεται η υπόθεσή του.
 
Μόνον εφόσον η επαφή αυτή με τη δημόσια υπηρεσία δεν έχει οδηήσει σε επίλυση του προβλήματος μπορεί να καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
 
Αποστολή του είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.
 
Αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη είναι επίσης η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Ύστερα από έγγραφη αναφορά ενδιαφερόμενου πολίτη, ένωσης πολιτών ή νομικού προσώπου, ο Συνήγορος του Πολίτη αναλαμβάνει να διερευνήσει μια υπόθεση, εφόσον υπάρχει διοικητική πάξη ή παράλειψη ή υλική ενέργεια που παραβιάζει δικαίωμα του πολίτη ή προσβάλλει νόμιμο συμφέρον του.
 
Η έδρα του είναι στην Αθήνα, (Χατζηγιάννη Μέξη 5, περιοχή Χίλτον) και δέχεται αναφορές από πολίτες και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτου ειδικότητας.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 


γρφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos