το επίγραμμα του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη στην είσοδο της Μαρίνας
το επίγραμμα του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη στην είσοδο της Μαρίνας

Καθημερινά είναι τα δημοσιεύματα και το ενδιαφέρον παγκόσμιο για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο της Αμφ ίπολης, με τους αρχαιολόγους να κάνουν συνεχώς σημαντικά βήματα προς το εσωτερικό του αρχαίου τάφου.

Για το Λασίθι και το Μεραμπέλλο και ειδικότερα για την πόλη μας, η εξέλιξη του ανασκαφικού έργου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως αναφέραμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ της περασμένης Τρίτης, είναι πολύ πιθανόν ο τάφος αυτός να έχει σχέση με τον ναύαρχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχο, ο οποίος γεννήθηκε εδώ, στην Αρχαία Λατώ.

Υποχρέωση δική μας και κυρίως του Δήμου Αγίου Νικόλαου είναι να αναδείξουμε άμεσα, σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο, με σχετικές ανακοινώσεις και παράθεση των ντοκουμέντων που υπάρχουν, το όνομα Νέαρχος και τη σύνδεσή του με την Λατώ. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι ο τάφος έχει σχέση με τον Νέαρχο, τότε η αρχαία πόλη θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και δημοσιότητα… Με τα ανάλογα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Η πρωτοβουλία του Ι. Λουκαράκη

Ένας από τους προηγούμενους δημάρχους που αγωνίστηκε πολύ για την ανάδειξη του Λάτιου ναυάρχου ήταν ο Γιάννης Λουκαράκης, τον οποίο συναντήσαμε χθες και με το γνωστό πάθος του μάς μίλησε για τους αγώνες που έκανε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, για να ακουστεί παντού το όνομα Νέαρχος ως γνήσιου τέκνου του τόπου μας. «Μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο έφτασα…» μας λέγει.

ο Νέαρχος όπως τον φαντάστηκε ο πατήρ Ευάγγελος Παχυγιαννάκης
ο Νέαρχος όπως τον φαντάστηκε ο πατήρ Ευάγγελος Παχυγιαννάκης

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, στο βιβλίο του για τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος(2008), γράφει (σελίδες 159 -161): «Η θητεία του Γιάννη Λουκαράκη, ως Δημάρχου Αγίου Νικολάου (2002 – 2006), υπήρξε εξόχως αποδοτική στα δημοτικά, εκκλησιαστικά και πολιτιστικά πράγματα της πόλεως. Διοργάνωσε ναυταθλητικά γεγονότα (Optimist – Laser, Odyssail κ.ά.) διεθνούς εμβέλειας, προβάλλοντας ιστορικά και την περίπτωση του Λατίου Ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νεάρχου (4ος αιώνας π. Χ.), ο οποίος ηγήθηκε εκστρατείας εξερεύνησης των αγνώστων παραλιακών χωρών, από τις εκβολές του Ινδού ποταμού έως του Περσικού κόλπου και των εκβολών των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη».

Ο Γιάννης Λουκαράκης σε άρθρο του στην ΑΝΑΤΟΛΗ της 30ης Ιουνίου 2006 έγραψε ότι «ο Νέαρχος είναι ο μεγάλος εξερευνητής, πρόγονος των μεγάλων θαλασσοπόρων στον δρόμο των Ινδιών, ο στρατηγός με το απαράμιλλο θάρρος, ο φυσιοδίφης, ο πρώτος που έγραψε την ιστορία της θάλασσας, κρατώντας ημερολόγιο πλοίου και ο σεμνότερος και τιμιότερος των συντρόφων του Αλεξάνδρου».

Προς τιμήν του Νεάρχου η «Ακτή Ατλαντίδος», σε ειδική τελετή που είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας (Ιούνιος 2006) μετονομάστηκε σε «Ακτή Νεάρχου» και πάνω σε ακατέργαστο βράχο χαράχθηκε επίγραμμα του Πρωτοπρεσβυτέρου Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, το οποίο αναφέρει:

«ΝΕΑΡΧΩ ΤΩ ΑΝΔΡΟΤΙΜΟΥ/ ΤΕΚΝΩ ΕΥΚΛΕΕΙ ΤΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΩΣ/ ΝΑΥΑΡΧΩ ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΩ/ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΑΜΕΝΩΝ/ ΑΞΙΟΧΡΕΩΣ ΤΟΔΕ ΑΝΑΤΙΘΕΜΕΝ».

Την ίδια εποχή ο πατήρ Ευάγγελος ζωγράφισε και την μορφή του Νεάρχου και τον σχετικό πινάκα δώρισε στον τότε δήμαρχο Γιάννη Λουκαράκη. «Ζωγράφισα τον Νέαρχο όπως τον φαντάστηκα… Με την κριτσώτικη μαντίλα» μας λέγει.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

αναδημοσίευση από την Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos