Με τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός πραγματοποίησε τη Πέμπτη (18/10) περιοδεία στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο κ. Κοντός, ο οποίος συνοδευόταν από το Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ κ. Κώστα Σκιαδά, το Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑ&Τ κ. Χρήστο Αυγουλά, τον Ειδικό Γραμματέα Γ΄ ΚΠΣ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, το Γεν. Δ/ντή Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑ&Τ κ. Δημήτρη Μπαμπίλη και το Γεν. Δ/ντή Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑ&Τ, Βασίλη Μπατζιλιώτη συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τη Νομάρχη Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και διαπιστώθηκε η πρόθεση από τις δύο πλευρές για συνέχιση της καλής συνεργασίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου.
Επίσης ο κ. Κοντός επισκέφτηκε τα Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου που λειτουργούν στην περιοχή, όπου αποφασίστηκε η από κοινού συνεργασία του Τεχνολογικού Ιδρύματος με τη Νομαρχία Ηρακλείου και το ΥΠΑΑ&Τ, προκειμένου να συνταχθεί άμεσα μελέτη για τον αμπελοοινικό κλάδο και ειδικότερα για τις περιοχές όπου πιθανώς με την επιλογή της ολικής αποσύνδεσης της σταφίδας θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η αξιοποίηση του δυναμικού του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, προκειμένου άμεσα να εφαρμοστεί η μελέτη και να δοθεί σαφής κατεύθυνση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Πέραν αυτών, ο κ. Κοντός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των τεσσάρων βουλευτών του Ν. Ηρακλείου, της Νομάρχης, των τεσσάρων Αγροτικών Ενώσεων του Ν. Ηρακλείου (Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, Ε.Α.Σ. Πεζών, Ε.Α.Σ. Μονοφατσίου, Ε.Α.Σ. Μεσσαράς), της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ηρακλείου – Ο.Α.Σ.Ν.Η., του Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ηρακλείου, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Με τη Νπμάρχη Ηρακλείου

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός κ. Κοντός σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι ιδρύεται Σχολή Κρέατος στο νομό, ενώ μετά από συνεννόηση με την ΕΤΑΝΑΛ, όπως ο ίδιος είπε, θα δημιουργηθεί ιχθυόσκαλα στο Ηράκλειο, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των τοπικών αρχών.
Παράλληλα ο κ. Κοντός έδωσε σαφείς εντολές προς τα στελέχη του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί και να λειτουργούν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών. Δεσμεύτηκε δε, ότι ένα από τα πρώτα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα λειτουργήσουν σύντομα θα είναι στο Νομό Ηρακλείου. Τα κέντρα αυτά, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός , θα διευρύνουν τον «δίαυλο επικοινωνίας» με τους αγρότες και θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων ων αγροτών.
Σε ότι αφορά τα έργα υποδομής ο κ. Κοντός υπενθύμισε πως στο Νομό βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομών άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο , χωρίς να υπολογίζονται εκείνα των ΟΠΠΑΧ και του LEADER που θα συνεχιστούν.
Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδήλωση για την προβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων τη Κρήτης με τη συμμετοχή Καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς, στο πλαίσιο της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της Κρητικής Μεσογειακής Διατροφής.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos