Αποψη του φρουρίου

Ενετικό φρούριο του Κούλε

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τα Νεώρια και το Ενετικό Φρούριο Ηρακλείου (Κούλε).
Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με φορείς του νομού Ηρακλείου, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, με τους οποίους και συζήτησε σειρά ζητημάτων που απασχολούν το νομό.

Συγκεκριμένα, για το θέμα του Κούλε ο κ. Βουλγαράκης νακοίνωσε τα εξής:

«Γνωρίζετε ότι πρόσφατα, πριν τρεις μέρες, πέρασε η μελέτη του Κούλε από το ΚΑΣ. Η υπόθεση του Φρουρίου δρομολογείται. Φυσικά μένει πολύς δρόμος μπροστά, αλλά φαντάζομαι ότι το πρώτο στάδιο που ήταν απαραίτητο, θα βοηθήσει για να ακολουθήσουν τα επόμεα, και να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε το φρούριο να είναι εκμεταλλεύσιμο πολιτιστικά. Όχι μόνο επισκέψιμο, πολιτιστικά εκμεταλλεύσιμο. Εννοώ δηλαδή, ότι το φρούριο θα μπορεί ενδεχομένως να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, και να είναι ένας χώρος που θα λειτουργεί διαδραστικ».

Μιλώντας για το θέμα της ολοκλήρωσης της μελέτης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου των Δομινικανών, ο κ. Βουλγαράκης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η υπόθεση του Αγ. Πέτρου των Δομινικανών οριστικοποιήθηκε. Δόθηκε πριν από λίγες ημέρες η έγκριση του ποσού από το Γ΄ ΚΠΣ, και σε λίγες μέρες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Να θυμίσω εδώ, ότι η προμελέτη έγινε το 1998, η έγκριση χρήσεων για το Ναό του Αγ. Πέτρου των Δομινικανών το 1999, η έγκριση ημιπροκαταρκτικών προτάσεων μελέτης, εφαρμογής, στερέωσης έγινε το 2003, και επίσης η έγκριση ημι-μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού το 2004. Και τώρα από τις πιστώσεις του Ειδικού Λογαριασμού, και σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Υπουργείου, έχει διατεθεί ποσό για την ολοκλήρωση της μελέτης της αποκατάστασης του Ιερού Ναού. Με την απόφαση της έγκρισης στις 22-3-2006, έχει διατεθεί ποσό για την ολοκλήρωση της μελέτης της αποκατάστασης του Ιερού Ναού. Η απόφαση αυτή καθορίζει έναρξη της Γ΄φάσης της μελέτης διάρκειας 70 ημερολογιακών ημερών, με ημερομηνία παράδοσης, κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό».

Αναφορικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ο κ. Βουλγαράκης είπε τα εξής:
«Θεωρώ καταρχήν, ότι το αίτημα που διατυπώνεται από όλους σχεδόν, να είναι η έκθεση επισκέψιμη, είναι εξαιρετικά λογικό. Το θέμα λοιπόν είναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να εμποδίσει το ν έχουμε ένα μουσείο, σε λίγο χρόνο, σύγχρονο και λειτουργικό. Υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις και διάφορες προτάσεις που συζητήθηκαν αυτό το διάστημα. Γι’ αυτό απέφυγα να τοποθετηθώ. Ήθελα αυτό που θα δούμε να είναι αποτελεσματικό, και να εξυπηρετεί και τις δύο προϋποθέσεις που έθεσα προηγουμένως. Η πρώτη προσέγγιση αφορούσε τη Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Να εκτεθεί δηλαδή ένα μέρος από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Αυτή η πρόταση είχε θετικά, είχε και αρνητικά. Γνωρίζεται καλύτερα από εμένα ότι το αρνητικό είχε να κάνει με την προσβασιμότητα, τους διάφορους συμπληρωματικούς χώρους, και τις κατάλληλες υποδομές, που θα ήταν αναγκαίοι στην περίπτωση αυτή. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη, σε κεντρικό σημείο, όπου θα μπορούσε να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, και να λειτουργσει σαν ένας πόλος έλξης μέσα στην πόλη του Ηρακλείου. Εξετάστηκε μια δεύτερη πρόταση, στην οποία και συγκλίνω μετά από εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Προτείνεται, λοιπόν, να παρουσιαστεί το σημαντικότερο κομμάτι των εκθεμάτων, στο Γ΄ κτήριο του υπό κατασκευή μουσείου, στο δεύτερο επίπεδο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα, σε ένα χώρο αρκετά μεγάλο, να φιλοξενηθεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος των σημαντικότερων εκθεμάτων του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι εφικτό να λειτουργήσει η έκθεση, χωρίς εντωμεταξύ να εμποδίζονται οι εργασίες στο μουσείο που πρέπει να ολοκληρωθούν και να τελειώσουν. Εκτιμούμε, ότι το Γ΄ κτήριο θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Συνεπώς, μιλάμε για άμεση παρουσίαση των σημαντικότερων εκθεμάτων, με μια ανεξάρτητη πρόσβαση στην οδό Μποφώρ. Αυτός λοιπόν ο εκθεσιακός χώρος είναι μεγαλύτερος από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, έχει περίπου 370 τετραγωνικά εκμεταλλεύσιμα, και εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου».

Όσον αφορά στο εργοστάσιο «ΑΘΗΝΑ» και την πρόθεση του ΥΠΠΟ να το απαλλοτριώσει, με την προοπτική να γίνει ένας ολιτιστικός διαδραστικός χώρος, ο κ. Βουλγαράκης είπε:
«Θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση προοπτικής. Αυτή αναφέρεται στο εργοστάσιο ΑΘΗΝΑ. Ξέρω ότι και ο Δήμος έχει κάνει κάποιες συζητήσεις με τις Μινωικές Γραμμές. Θέλω να πω ότι η πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να το απαλλοτριώσει. Το βλέπουμε σαν έναν μουσειακό χώρο, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει εν μέρει σαν προέκταση του αρχαιολογικού μουσείου, σαν βυζαντινό μουσείο. Διότι η Κρήτη, παρόλο που διαθέτει τεράστιο βυζαντινό πλούτο, δεν έχει χώρους να τον προβάλει. Το βλέπουμε, επίσης, σν ένα διαδραστικό χώρο πολιτισμού. Έτσι, θα μπορέσει η Κρήτη να αποκτήσει ένα πολιτιστικό χώρο μεγάλο, 8.800 τετραγωνικά, προκειμένου να φιλοξενεί διάφορες μεγάλες εκθέσεις, και να προβάλλει συγχρόνως τον σύγχρονο πολιτισμό. Να σας πω ότι σήμερα, η αίτηση για την έγκριση της απαλλορίωσης θα περάσει από το ΚΑΣ, δηλαδή αμέσως μετά, θα έχουμε σαν Υπουργείο τη δυνατότητα να το απαλλοτριώσουμε άμεσα. Για την λειτουργία του χώρου αυτού, εφόσον προχωρήσουμε, θα γίνει συζήτηση στο μέλλον».

Για το θέμα των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού, ο κ. Βουλγαράκης είπε:
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι αρχαιολογικές ζώνες πρέπει να επανεξεταστούν. Πρέπει να συμφωνήσετε μαζί μου ότι το ανάκτορο της Κνωσού σώθηκε, εξαιτίας αυτής της υπερβολής. Εγώ συμφωνώ ότι οι αρχαιολογικές ζώνες πρέπει να επανεξεταστούν, και είμαι διατεθειμένος να ενεργοπιήσω τις διαδικασίες μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει με προσέγγιση επιστημονική και κοινωνική το θέμα των αρχαιολογικών ζωνών. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο γιατί είναι μια διαδικασία εξαιρετικά μεγάλη και επίπονη. Παρόλα αυτά, για να είμαστε σαφείς, πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα και αν σμικρυνθούν οι αρχαιολογικές ζώνες, δηλαδή ακόμα και αν πάμε σε περιορισμό βασικά της Β΄ ζώνης ή σε μια ήπια πολεοδομική προσέγγιση της Α΄, δηλαδή επαναπροσέγγιση, η Κνωσός αν δεν πέσουν αυθαίρετες κατοικίες, δεν μπορεί να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO. Για αυτό το θέμα έχω κάνει πάρα πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις με την UNESCO. Ως πολιτικός έχω την ιδιαιτερότητα να ανακοινώνω αυτά που έκανα και όχι αυτά που θέλω να κάνω. Θέλω να κάνω πάρα πολλά πράγματα. Έχω κάνει λοιπόν πάρα πολλές συζητήσεις και αναλύσεις του θέματος. Θέλω να σας πω ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος, το οποίο στον βαθμό που μου αναλογεί μπορώ να το πάρω. Αλλά δεν είμαι μόνος μου εγώ που θα αποφασίσω. Πρέπει η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες να συμφωνήσουν. Πρέπει οι τοπικοί φορείς να συναινέσουν, και όλοι μαζί να πούμε ότ θέλουμε να κάνουμε την Κνωσό προστατευόμενο μνημείο, όπως πρόσφατα έγινε με το φρούριο της Κέρκυρας».

Συνοψίζοντας για τα ζητήματα που απασχολούν το νομό Ηρακλείου, ο κ. Βουλγαράκης είπε μεταξύ άλλων:
«Οι απόψεις που διατυπώθηκαν είναι πολύ χρήσιμες και νομίζω ότι η καταγραφή τους και μόνο δείχνει κατ΄ αρχήν το μέγεθος του προβλήματος και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και πρέπει να μπουν σε κάποια σειρά. Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος με την έννοια ότι δεν πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα λύσουμε σήμερα ή θα τα λύσουμε αύριο ή όλα αυτά θα τα λύσουμε σε τρεις με τέσσερις μήνες. Πρέπει να τα βάλουμε σε ένα προγραμματισμό και σιγά – σιγά να προσεγγίζουμε την επίλυσή τους με κάποια μέθοδο. Όλα αυτά τα προβλήματα καταλήγουν σ μια πάρα πολύ απλή λέξη: Χρήματα. Από εκεί και πέρα τίθεται θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και σχεδίου. Σας δήλωσα εξαρχής ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τρόπο ώστε να πάμε λίγο παραπέρα. Δεν νομίζω ότι θα λύσω εγώ όλα τα προβλήματα του Ηρακλίου. Μακάρι να μπορούσα. Όσο, όμως, μπορώ θα βοηθήσω.
Ο βασικός λόγος που ήρθα εδώ είναι η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Το Μουσείο συνδέεται με την οικονομία της πόλης, του νομού και του νησιού, και καλώς ή κακώς δεν είχε ληφθεί μέριμνα για το ενδιάμεσο κνό που προέκυπτε ανάμεσα στην ολοκλήρωση του Μουσείου και στην δυνατότητα του επισκέπτη να δει το πλούσιο εκθεσιακό υλικό. Ας μην αυταπατώμεθα, ο τελικός στόχος είναι το Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα στη χώρα, και σαν αρχαιολογικός τόπος ο δεύτερος ή τρίτος μετά την Ακρόπολη και τη Λίνδο ενδεχομένως, να αποκτήσει σάρκα και οστά, και να είναι ολοκληρωμένο μέσα στους χρόνους, τους οποίους οι ειδικοί προβλέπουν. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος.

Για το εργοστάσιο «ΑΘΗΝΑ» λέω απλά ότι έχω τη δυνατότητα να βρω χρήματα να το απαλλοτριώσω, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου, φυσικά. Στο Νομό Ηρακλείου, λείπουν πολλά βασικά πράγματα. Καταρχήν λείπει ένα μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Γνωρίζω τις συζητήσεις που έχουν γίνει, όπως και τα προβλήματα. Λείπει επίσης ένα Βυζαντινό Μουσείο. Λείπει ένα πολιτιστικός διαδραστικός πολυχώρος, λείπει μια πρόταση για τον σύγχρονο πολιτισμό. Επειδή έχω τη δυνατότητα να απαλλοτριώσω το χώρο του «ΑΘΗΝΑ», και να τον κάνω διαδραστικό πολυχώρο, μπορώ να το κάνω. Θέλει ο Δήμος Ηρακλείου να το κάνει κατά προτεραιότητα; Ας το κάνει. Με ενδιαφέρει ς Ηρακλειώτη να γίνει και να υπάρχει. Από την άλλη αν το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάτι τέτοιο, επειδή θα εκμεταλλευτεί κάποιες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, πρέπει να εκπληρώσει το σκοπό εξαιτίας του οποίου θα πραγματοποιηθεί η απαλλοτρίωση. Επειδή υπάρχουν κάποιες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, πιστεύω ότι είναι χρυσή ευκαιρία για την πόλη του Ηρακλείου να επενδύσει σε ορισμένες δράσεις οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται. Κατά τα λοιπά θέλω να δηλώσω, επίσης, ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ και να κουβεντιάσω, προκειμνου να βρούμε ένα δια ταύτα, αρκεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα».

Στο ΥΠΠΟ υπάρχει μια ανισοκατανομή σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις. Υπάρχουν νομοί που έχουν πολλές, άλλοι που δεν έχουν καμία. Ξεκίνησα μια διαδικασία με το Υπουργείο Οικονομικών να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά. Δημιουργήσαμε το Συμβούλιο Πολιτισμού, το οποίο θα μελετάει τις χορηγίες, τις χρηματοδοτήσεις, τις προγραμματικές συμβάσεις και όλες τις δράσεις που θέλουμε να προχωρήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δράσεις που είναι σε εξέλιξη ακυρώνονται, δεν σημαίνει επίης ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθούν δράσεις οι οποίες μπορούν άμεσα να έχουν αποτέλεσμα. Το Συνεδριακό Κέντρο, για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι έχει βοηθηθεί από το ΥΠΠΟ με 17 εκατομ. ευρώ επιπλέον. Θα ήθελα να δώσω πολύ περισσότερα. Πρέπει να αναγνωρίσετε, όμως, ότι το ΥΠΠΟ έχει συνδράμει. Κι εγώ αναγνωρίζω την κορυφαία σημασία που έχει το Συνεδριακό Κέντρο για το Ηράκλειο. Έχουμε πει ότι του χρόνου θα είναι για το ΥΠΠΟ Έτος Καζαντζάκη. Το Υπουργείο σχεδιάζει σειρά δράσεων για να τον τιμήσει. Προφανώς, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δράσεων θα γίνει στο Ηράκλιο, και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον Δήμο για το σκοπό αυτό. Θα κάνουμε και άλλες δράσεις, κεντρικά αλλά και σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γαλλία. Επίσης θα μεταφέρω σε συναδέλφους μου Υπουργούς τα προβλήματα που άκουσα σήμερα και δεν εμπίπτουν στη δική μου αρμοδιότητα, για να πάμε τα πράγματα παρακάτω.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μία σύνοψη:
Έχω ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για το Νομό. Πέρα από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Θα ήθελα να βοηθήσω να γίνουν μερικά πράγματα για το καλό του νομού. Αυτό που δεν θα ήθελα είναι να μπουν οι κινήσεις μου σε μια κομματική αντιπαράθεση, εν όψει δημοτικών εκλογών. Διότι πιστεύω ότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μη γίνει τίποτα. Θα ήθελα, για τις μεγάλες παρεμβάσεις, όπως για την «Αθηνά», για τα Δικαστήρια κλπ, να βρούμε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή ούτως ώστε σ τελική ανάλυση να ωφεληθεί ο νομός Ηρακλείου. Όταν φύγω από αυτή τη θέση θα ήθελα να έχω βοηθήσει το νομό μου».

Από Δελτίο τύπου στο Υπουργείου Πολιτισμού.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos