Άρης Σπηλιωτόπουλος

Υπουργός Τουρισμού

Ειλικρινά περιμέναμε περισσότερα από την έλευση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου στη Κρήτη. Αποδείχτηκε από τα λεγόμενα του ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Προφανώς και η πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα δεν τον πτοεί ή μάλλον δεν το έχει καταλάβει. Άλλως πως δεν εξηγούνται αυτά που είπε και δήλωσε.
Κύριε Υπουργέ, ο τουρισμός στη χώρα πάσχει διότι ούτε εσείς ούτε οι προκάτοχοι σας, ασχολήθηκαν σοβαρά. Ότι έχει γίνει, έγινε με άναρχο και χύμα τρόπο. Δεν υπάρχει τουριστική συνείδηση, είμαστε ακριβός προορισμός χωρίς αντίστοιχες παροχές. Και όλα αυτά και πολλά άλλα δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά πολλών άλλων. Πχ. Χωροταξικό. Τεράστιες οι επιπτώσεις του και στον Τουρισμό, αλλά είναι δικαιοδοσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Ήταν μια μακρά συνεδρίαση κατά την οποία ακούσατε πάρα πολλά πράγματα από τους Τουριστικούς Φορείς. Ποιες είναι οι βασικές μέριμνες που καλείται να λάβει το Υπουργείο;

Υπουργός: Το σημαντικότερο όλων είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε και οι υποδομές να αναπτυχθούν στο ίδιο επίπεδο που έχει ήδη αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεύτερον, να δούμε κάποιες κορεσμένες περιοχές, όπως είναι τα Μάλλια και η Χερσόνησος, που πολλές φορές, δεν είναι το καλύτερο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και μερικές περιοχές μάλιστα, θα έλεγα ότι έχουν γίνει «πρότυπο δυσφήμισης» για τη χώρα. Εκ των πραγμάτων πρέπει κάποια πιλοτικά προγράμματα να αναπτυχθούν και βεβαίως, από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά της Πολιτείας, να εντατικοποιήσουμε κάποιους ελέγχους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά ζητήματα αποκλίνουσας νεανικής συμπεριφοράς, ώστε τελικά η Κρήτη, όχι μόνο να μην δυσφημείται, αλλά να παραμένει ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός.

Τρίτον, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με τους φορείς, η ΕΤΑ θα προχωρήσει σε αξιοποίηση ορισμένων εκτάσεων και ιδιοκτησιών που έχει εδώ. Και βέβαια, στο πρόγραμμα 2007-2013, θα υπάρχουν πόροι που έχουν δεσμευτεί προκειμένου να προχωρήσουμε σε περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση στο Ηράκλειο και στην Σπιναλόγκα -εκεί όπου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρούμε στην πολιτισμική ανάδειξη όλης της περιοχής- και για μαρίνες. Γενικότερα θέλουμε να φροντίσουμε την Κρήτη, όπως η Κρήτη φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια τον ελληνικό τουρισμό.

 
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ήταν μία γόνιμη συζήτηση;

Υπουργός: Ήταν εξαιρετικά γόνιμη, γιατί έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ένα πολύ καλό κλίμα. Και βέβαια φάνηκε κάτι που έχουμε από την πρώτη στιγμή τονίσει. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που, λόγω του ακριβού ευρώ, αντιμετωπίζουν προβλήματα ο ελληνικός τουρισμός αντέχει και παρουσιάζει μια σημαντική ποιοτική αύξηση. Όλα αυτά μας κάνουν εξαιρετικά αισιόδοξους.

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό που έχει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στις αποσκευές του κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης σε ένα νησί που στηρίζεται στον τουρισμό, αλλά στηρίζεται και ο τουρισμός από το νησί; 

Υπουργός: Θα σας πω ακριβώς το αντίθετο. Τι είναι αυτό που έχει η Κρήτη να δώσει, στη βαλίτσα ενός Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για να εκπέμψει από την Κρήτη σε όλο τον κόσμο, το γιατί πρέπει να επιλέξουν την Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη, που έχει να δώσει μοναδικές εμπειρίες.

Τσόκας, Σπηλιωτόπουλος

Από την επίσκεψη

Με άλλα λόγια εδώ δεν ήρθα να δώσω, δεν ήρθα ως Άγιος Βασίλης, ούτε ζούμε την εποχή του τζάμπα και της παροχολογίας. Εδώ ήρθα να διαπιστώσω αν υπάρχουν προβλήματα για να βοηθήσω. Και ήρθα για να πάρω και ένα σημαντικό δίδαγμα. Το δίδαγμα της κρητικής φιλοξενίας.

Γιατί στην εποχή που το ευρώ είναι ακριβό και σε μια εποχή που, πράγματι, στον ανταγωνισμό οι δολαριακοί προορισμοί είναι πιο ελκυστικοί και πιο ευέλικτοι λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, η Κρήτη δείχνει να αντέχει. Ο ελληνικός τουρισμός που στηρίζεται σε ναυαρχίδες όπως η Κρήτη δείχνει να αντέχει. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν πέφτει όπως οι άλλες χώρες που δουλεύουν με ευρώ -η Ισπανία και η Ιταλία- και αυτό οφείλεται στις μοναδικές εμπειρίες που η χώρα μας σε ποιοτικό επίπεδο προσφέρει.

Αυτές οι μοναδικές εμπειρίες κατά κύριο λόγο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αξίες και όχι με οικονομικά αγαθά. Η αξία της φιλοξενίας, της ζεστασιάς, της θαλπωρής, κάτι που η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, η Κρήτη, έχει διδάξει πολλά χρόνια και πολύ πριν από όλους. Άρα ήρθα να πάρω αυτό.

Διαβάστε όλη την ομιλία του προς τους φορείς της Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos