Μια υπέροχη προσφορά στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου
οι φωτογραφίες

Αγαπά και σέβεται τον τόπο της με μία μοναδική φυσικότητα που αξίζει κανείς να την γνωρίσει και να την απολαύσει από κοντά. Η κ. Σοφία Μετζάκη Laszlo διαμένει στην Αμερική από την 1η Μαρτίου 1971

και μετουσίωσε τη νοσταλγία της για τον τόπο που γεννήθηκε σε πλούτο αστείρευτων αναμνήσεων νικώντας  τη λήθη που προκαλεί η μετοίκηση σε πολλούς πατριώτες μας! Με ζωντάνια και πάθος περιέγραψε μνήμες  από τα παιδικά της χρόνια στον Άγιο Νικόλαο αλλά και τις αναμνήσεις της  από την κατοχή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της στο γραφείο του  Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη παρουσία του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Μανόλη Θραψανιώτη, του φίλτατου φίλου της κ. Νίκου Βούλγαρη και  του Αμερικανού συζύγου της.

Ο σκοπός της επίσκεψής της  ήταν να παραδώσει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου οκτώ σπάνιες φωτογραφίες από την περίοδο των γυρισμάτων  στην Κριτσά  της ταινίας “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” του Νίκου Καζαντζάκη.

«Πάντα είχα αγωνία ότι αυτός ο μικρός πολιτιστικός πλούτος αν έμενε στην Αμερική θα χανόταν για πάντα, γιαυτό αποφάσισα να σας παραδώσω αυτές τις φωτογραφίες ώστε να μείνουν εδώ που πραγματικά ανήκουν!» είπε η κ. Μετζάκη-Laszlo. Οι πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με εκείνη  την εποχή εκείνη από τις προσωπικές της εμπειρίες για τα γυρίσματα είναι πολύ σημαντικές και τις καταγράψαμε όλες. Θυμάται ότι ήθελε πάρα πολύ να παίξει στην ταινία αλλά η μητέρα της δεν συμφώνησε  πράγμα που την λυπεί πολύ ακόμα και σήμερα. Η κ. Laszlo  είπε ακόμα ότι ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη μας  καθημερινά και από την ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου και από την σελίδα του Δήμου στο Facebook ενώ πολλές φορές στέλνει τις απόψεις της για πολλά θέματα μέσω του διαδικτύου.

Την κ. Σοφία Μετζάκη Laszlo καθώς και το σύζυγό της ευχαρίστησαν θερμά ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης  Κουνενάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Μανόλης Θραψανιώτης  για την επίσκεψή τους καθώς και για  την τόσο ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαν και τους προσέφεραν  ως αναμνηστικό δώρο ένα άλμπουμ ιστορικού περιεχομένου της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Οι φωτογραφίες που παρέδωσε η κ. Laszlo στο αρχείο του ΠΟΔΑΝ είναι αυτόγραφα των ηθοποιών: Gert Frobe με αφιέρωση στην Σοφία, του Carl Mohner με την υπογραφή του, του γάλλου Fernand Ledoux με την χειρόγραφη αφιέρωση “pour une jeune fille grecque” (στην μικρή ελληνίδα), του Jean Gervais  με την υπογραφή του,  η Μελίνα Μερκούρη με τους πρωταγωνιστές και την υπογραφή της με ημερομηνία 23/10/1956, φωτογραφία των Roger Hanin, Pierre Vaneck και Maurice Ronet, φωτογραφία του Roger Hanin και της Ελένης – γυναίκας του Καζαντζάκη (τελευταία φωτό δεξιά)

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos