Ο Fidel Castro ζει πλέον στον μύθο
Fidel Castro, Prime Minister of Cuba, smokes a cigar during his meeting with two U.S. senators, the first to visit Castro’s Cuba, in Havana, Cuba, Sept. 29, 1974. (AP Photo)

Ο Fidel Castro (Φιδέλ Κάστρο), εδώ και κάποιες ώρες πέρασε εντελώς στα όρια του μύθου. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε ο αδελφός του Ραούλ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κλείνοντας με την ιστορική φράση “Hasta la victoria siempre” (Μέχρι τη νίκη).

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους του εικοστού αιώνα που πέρασε τα όρια του μύθου εν ζωή, μαζί με τον συναγωνιστική του Ernesto “Che” Guevara. Πολέμησε εναντίον του Φουλχένσιο Μπατίστα και πήρε την εξουσία το 1959, κυβερνώντας με σιδηρά πυγμή το κράτος της Κούβας, αψηφώντας για δεκαετίες την υπερδύναμη δίπλα του, της οποίας τις επιταγές για τη βάση του Γκουαντάναμο, δεν εισέπραξε ποτέ.

Μετά την ανατροπή του Μπατίστα, ο κόσμος θα μάθει για τη Κούβα και τον Φιδέλ, από την αποτυχημένη απόπειρα της CIA να τον ανατρέψει στις 17 Απριλίου 1961 με την απόβαση στον κόλπο των χοίρων (Invasión de Bahía de Cochinos), αλλά και τη Κρίση των πυραύλων της Κούβας που παρ’ ολίγο να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο.

Όταν μετά από όλα αυτά έπαψαν οι εμφανείς  προσπάθειες ανατροπής, ο Fidel Castro κυβέρνησε για δεκαετίες, αναπτύσσοντας ένα κομμουνιστικό κράτος στη Καραϊβική, με παιδεία, μουσική, ιατρική, αλλά και περιορισμούς στους κατοίκους πολλοί εκ των οποίων προτιμούσαν για χρόνια να παίζουν τη ζωή τους πάνω σε σχεδίες για να φτάσουν στη Florida.

Ένα κράτος με δυο εικόνες. Εκείνη των ξενοδοχείων που δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο το κόσμο στα βόρεια της χώρας και των αυτοκινήτων του ’50 μέσα στην Αβάνα και αλλού.

Ο θάνατος του έρχεται δυο χρόνια μετά τη πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ. Τώρα υπάρχει πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα, η μετακίνηση είναι περισσότερο ελεύθερη, οι Rolling Stones έδωσαν συναυλία και ο ψυχρός πόλεμος αποτελεί παρελθόν.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως η χώρα περνάει σιγά – σιγά στον “σύγχρονο πολιτισμό”.

Fidel Castro, δηλώσεις:

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi χαρακτήρισε τον Castro ως τη πλέον εμβληματική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ενώ ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Pena Nieto, τον αποκάλεσε μεγάλο φίλο της χώρας του.

Από την άλλη η μεγάλη κοινότητα Κουβανών που ζει στο Miami ξέσπασε σε πανηγυρισμούς μετά την είδηση για τον θάνατο του Λίδερ Μάξιμο ……….


Η κυβέρνηση κύρηξε ανακοίνωσε εννεαήμερο πένθος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos