Από το 1996 έχει καθιερωθεί στη χώρα μας η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Από το 1996 έχει καθιερωθεί στη χώρα μας η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Από το 1996 έχει καθιερωθεί στη χώρα μας η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Το θέμα της φετινής εβδομάδας είναι: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Νίκη για τη ζωή.

 Καλωσόρισμα στην παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014

     Οι στόχοι της Χιλιετίας τέθηκαν από τις Κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη για να αποτιμηθεί η πρόοδος καταπολέμησης της φτώχειας,

να προαχθεί η υγεία και να διατηρηθεί η ανάπτυξη σε ένα ουσιαστικό δρόμο για το 2015.Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού ανταποκρίνεται στη διαδικασία αντίστροφής μέτρησης των στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας διεκδικώντας τη σπουδαιότητα ανάπτυξης και διατήρησης της προστασίας, προαγωγής και υποστήριξης του Μητρικού Θηλασμού για την ατζέντα του 2015 και εμπλέκει όσο περισσότερες ομάδες και ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών, μπορεί.

Όπου υπάρχει η κοινότητα μπορεί να υπάρξει πρόοδος και αυτή η πρόοδος μπορεί να διατηρηθεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, να θέσουμε στόχους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ΔΡΑΣΟΥΜΕ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ…..ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

                                                                                          ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

 ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Προστατεύοντας, προωθώντας και υποστηρίζοντας το μητρικό θηλασμό μπορείς να συνεισφέρεις σε κάθε στόχο της χιλιετίας με ουσιαστικό τρόπο. Ας δούμε πώς ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με τους στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας.

1ος Στόχος: Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας

Ο αποκλειστικός Μητρικός θηλασμός και η συνέχισή του, για δύο χρόνια και παραπάνω, εξασφαλίζει τα υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, την απαραίτητη ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πείνας και του υποσιτισμού.Ο μητρικός Θηλασμός είναι ο φυσικός και χαμηλού κόστους τρόπος διατροφής των βρεφών και των παιδιών. Είναι οικονομικά προσιτός σε όλους και δεν επιβαρύνει τον προυπολογισμό της οικογένειας όπως συμβαίνει με την τεχνητή διατροφή.

2ος Στόχος: Επίτευξη καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Μητρικός Θηλασμός και η επαρκής συμπληρωματική διατροφή είναι βασικές αρχές για την ετοιμότητα στη μάθηση. Συμβάλλουν σημαντικά

στην ανάπτυξη της ψυχικής και γνωστικής αντίληψης και έτσι προωθείται η μάθηση.

 

3ος Στόχος: Προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών.

Ο Μητρικός Θηλασμός εξισορροπεί τη ζωή δίνοντας σε κάθε παιδί ένα σωστό και καλό ξεκίνημα. Οι περισσότερες διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των φύλων ξεκινούν όταν η συμπληρωματική διατροφή προστίθεται στο διαιτολόγιο και η «προτίμηση στο φύλο» ξεκινά από τις αποφάσεις που αφορούν στη διατροφή. Ο Μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα όλων των γυναικών οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από την κοινωνία για να θηλάζουν όσο μπορούν καλύτερα.

 

4ος Στόχος: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Η νεογνική θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί κατά 13% απλά και μόνο με πρακτικές που βελτιώνουν το μητρικό θηλασμό και 6% με βελτιωμένη συμπληρωματική διατροφή. Επιπλέον, 50-60% της θνησιμότητας κάτω των 5 ετών συνδέεται με υποσιτισμό λόγω ανεπαρκούς συμπληρωματικής διατροφής και διατροφής που δεν ακολουθεί σωστές πρακτικές μητρικού θηλασμού.

 

5ος Στόχος: Βελτίωση της υγείας της μητέρας.

Ο Μητρικός θηλασμός συνδέεται με μειωμένη απώλεια αίματος κατά τη λοχεία, μείωση του καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών και του ενδομητρίου και πιθανότατα μείωση της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση.Ο Μητρικός θηλασμός προσφέρει αντισύλληψη και έτσι μειώνει τους κινδύνους για τη ζωή της μητέρας, όπως π.χ. η αναιμία, που είναι αποτέλεσμα συχνών κυήσεων.

 

6ος Στόχος: Μάχη εναντίον του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών.

Ο αποκλειστικός Μητρικός θηλασμός και η αντιρρετροϊκή θεραπεία για τις μητέρες και τα παιδιά μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού του

HIV από μητέρα σε παιδί. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Μητρικός Θηλασμός μειώνει το ποσοστό θανάτων παιδιών που εκτίθενται στον ιό του HIV και αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης αυτών χωρίς HIV.

 

7ος Στόχος: Εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Με το Μητρικό Θηλασμό έχουμε μείωση των απορριμμάτων σε σχέση με το ξένο γάλα, που έχει να κάνει με την παραγωγή γαλακτοκομικών,

πλαστικών, φαρμακευτικών και προϊόντων από αλουμίνιο. Επίσης μειώνει τη χρήση καυσόξυλων και καυσίμων στα σπίτια. Με το Μητρικό Θηλασμό έχουμε μια υγιή, μη ρυπογόνο, βιώσιμη, φυσική πηγή διατροφής.

8ος Στόχος: Δημιουργία παγκόσμιας συνεργασίας για ανάπτυξη.

Η παγκόσμια στρατηγική για τη Διατροφή του βρέφους και του Μικρού Παιδιού καλλιεργεί τη συνεργασία διαφόρων φορέων για την υποστήριξη της ανάπτυξης μέσω του μητρικού θηλασμού και των προγραμμάτων συμπληρωματικής διατροφής.

                                                             ΠΩΣ Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ   ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

 

         Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός (μόνο μητρικό γάλα) κατά τους πρώτους 6 μήνες είναι πολύ σημαντικός γιατί:

 

  • 11-13% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 6 μήνες.
  • Ένα επιπλέον 6% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών θα μπορούσε να αποφευχθεί με την κατάλληλη, ασφαλή και έγκαιρη συμπληρωματική σίτιση. Βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν 7 φορές και 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάρροια και πνευμονία αντίστοιχα σε σύγκριση με εκείνα που θηλάζουν αποκλειστικά.
  • Έκθεση του 2012 της UNICEF επισημαίνει ότι μόνο το 37% των 134.6 εκατομμυρίων βρεφών που γεννιούνται θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες.
  • Ομοίως , μόνο το 60% των βρεφών ξεκίνησε συμπληρωματική διατροφή μεταξύ ηλικίας 6-9 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια είχαν πάρει συμπληρωματική διατροφή πιο νωρίς ή πιο αργά.
  • Ο Μητρικός Θηλασμός έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψει το θάνατο νηπίων. Η γρήγορη έναρξη και αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός βελτιώνει τη φροντίδα των νεογέννητων και μειώνει τη νεογνική θνησιμότητα, η οποία συμβάλλει στην πλειοψηφία των νεογνικών θανάτων.

 

 

       Έγκυρη   πληροφόρηση σε θέματα Μητρικού θηλασμού παρέχουν:

1.Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού   10525 . Η γραμμή στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, μαίες και παιδιάτρους και παρέχει συμβουλευτική και ενημέρωση σε θέματα θηλασμού. Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

09:00-17:00 και Σάββατο 10:00-14:00.Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές με αστική χρέωση.

2.Ο ιστότοπος του έργου «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ». Βρίσκεται στην ηλεκτρονική Διεύθυνση  www.epilegothilasmo.gr και το κανάλι του έργου στο Youtube στο https://www.youtube.com/channel/UC349RTxcEmtCTrls54W2quw.

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos