Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εκδήλωση στο γυμνάσιο Νεάπολης
από την εκδήλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που έχει καθιερωθεί στις 3 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο της Νεάπολης και  πραγματοποιήθηκε στις 4-12-2017 μία δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν την αναπηρία.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής κ. Γιώργος Χαβάκης μίλησε σύντομα για την ημέρα αυτή και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Η 3η Δεκεμβρίου μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και να φωτίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα από τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Στα πλαίσια αυτά προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Ανάπηρη πόλη». Μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ τονίζεται ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία δυσκολεύεται, γιατί η πολιτεία  αδιαφορεί για τις ανάγκες των ατόμων αυτών και δεν έχει λάβει υπόψη τις ανάγκες τους. Οι ελληνικές πόλεις θέτουν εμπόδια  στα άτομα με αναπηρία και δεν διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών αυτών ώστε να μπορούν να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση σ’ όποιο μέρος εκείνα επιθυμούν. Επίσης, τα άτομα αυτά αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στις καθημερινές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, επαγγελματικές, πολιτισμικές και  πολιτικές δραστηριότητες.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλει πολλά παραδείγματα αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Π.χ η κοινωνία θέτει φραγμούς, όταν απουσιάζουν οι ράμπες  και οι ανελκυστήρες  στα κτίρια, όταν εμποδίζεται η πρόσβαση των τυφλών στους δημόσιους διαδικτυακούς χώρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν δεν υπάρχει ο διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας κ.α.

Επίσης, επισημαίνεται ότι, όταν  ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός  προσαρμόζεται και στις ανάγκες των ανάπηρων ατόμων, πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία μπορούν να καταρριφτούν.

Ακόμα, στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία συνέντευξη του διάσημου φυσικού, Στίβεν Χόκινγκς, ενός ατόμου με αναπηρία. Ο Στίβεν Χοκινγκ είναι αδιαμφισβήτητα ο διασημότερος εν ζωή φυσικός και κοσμολόγος. Το 1963, σε ηλικία 21 χρονών, οι γιατροί του είπαν ότι θα ζήσει δύο με τρία χρόνια ακόμη. Η διάγνωση: αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση. Ο ίδιος αναφέρει: «Δεν έχω τίποτε θετικό να πω για την αρρώστια μου, όμως με έμαθε το πιο σημαντικό: Να μην οικτιρώ τον εαυτό μου και να συνεχίσω με ότι ήμουν ικανός να κάνω». Σήμερα είναι 74 χρονών και η αναπηρία του έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που από όλο του το σώμα ελέγχει μόνο έναν μυ. Παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι ένας από τους  σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου. Στη συνέντευξη καταρρίπτεται ο μύθος της αναπηρικής δυστυχίας και τονίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να διαπρέψουν, όταν η πολιτεία δεν τους αποκλείει  αλλά τους εντάσσει ισότιμα στην κοινωνία.

Εν κατακλείδι, τέτοιου είδους δράσεις  αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση όλων μας για μια κοινωνία που θα στηρίζεται  στον ανθρωπισμό, την ισότητα και τον σεβασμό για όλους τους πολίτες της και τονίζουν τη σημασία  του ενιαίου σχολείου στο οποίο παρέχονται ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και προοπτικές για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως από προσωπικές διαφορές που προκύπτουν από την ικανότητα, την εθνικότητα, την κουλτούρα και τη θρησκεία κλπ. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί κ. κ. Μπεκιαράκη Κατερίνα, φιλόλογος  και Μαργαρίτη Ηλιάνα, μαθηματικός οι οποίες αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη παρουσίασή τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos