Κάθε φτωχός και η μοίρα το;Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας σήμερα (17/10) και το πρόβλημα της ανισότητας και του τεράστιου κοινωνικού χάσματος αναδεικνύεται σ΄να από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα.
Σ’ έναν κόσμο δύο ταχυτήτων, όπου από τη μία πλευρά η τεχνολογία και ο καταναλωτισμός θεωρούνται οι υπέρτατες αξίες ενώ από την άλλη ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης θεωρούνται περιζήτητα.

Γι΄ αυτό σήμερα περισσότερο από ποτέ ο συντονισμός μιας πανανθρώπινης εκστρατείας για την εξάλειψη της φτώχιας και του υποσιτισμού αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα, η προστασία των παιδιών είναι ένδειξη μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες του – αποκαλούμενου- τρίτου κόσμου αλλά και τις χώρες του δυτικού κόσμου. Σε έκθεση του ερευνητικού Κέντρου Ερευνών Innocenti της Unicef στη Φλωρεντία με θέμα «Η Παιδική Φτώχεια στις Πλούσιες Χώρες 2005», που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2005, το ποσοστό των παιδιών που ζουν στη φτώχεια έχει αυξηθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Η κατάσταση των παιδιών φαίνεται να έχει χειροτερεύσει την τελευταία δεκαετία. Η ανοχή προς το είδος της φτώχειας που στερεί από ένα παιδί τις ευκαιρίες, που θεωρούνται φυσιολογικές για τα περισσότερα παιδιά, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την οποία δεσμεύονται σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ.

Η μείωση της παιδικής φτώχειας αποτελεί μέτρο προόδου προς την κοινωνική συνοχή, την ισότητα στις ευκαιρίες και την επένδυση τόσο στα παιδιά του σήμερα όσο και στον κόσμο του αύριο.

Στην καλύτερη θέση του καταλόγου παιδικής φτώχειας βρίσκονται η Δανία και η Φινλανδία με ποσοστά παιδικής φτώχειας μικρότερα του 3%. Στην χαμηλότερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Μεξικό με ποσοστά παιδικής φτώχειας μεγαλύτερα του 20 τοις εκατό.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δέκα ετών για τα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που ζουν στην φτώχεια έχει αυξηθεί σε 17 από τις 24 χώρες του ΟΟΣΑ. Ενώ η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα , όπου η παιδική φτώχεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολύ χαμηλή και σε συνεχή πτώση». Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14  θέση με ποσοστό 12,4%.

Ο ΟΟΣΑ ιδρύθηκε το 1960 και είναι ο Διεθνής Οργανισμός των Βιομηχανικών χωρών με οικονομίες αγοράς. Υπάρχουν συγκριτικές στατιστικές για τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, και καθώς οι περισσότερες διαθέτουν σχεδόν καθολική βασική ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση για τα παιδιά, οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν αποτελούν μια ικανή ομάδα για την ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Για το 2005 οι παρακάτω 30 χώρες ήταν μέλη του ΟΟΣΑ: Αυστραλία, Αυστρία. Βέλγιο, Καναδάς, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία Σλοβακίας, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Η.Β Μεγάλης Βρετανίας και Βόρεια Ιρλανδα, ΗΠΑ.

Η έκθεση παρουσιάζει ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν στην φτώχεια στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει αυξηθεί σε 17 από 24 χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην έρευνα δν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την Ισλανδία, την Δημοκρατία της Κορέας, την Τουρκία και την Δημοκρατία της Σλοβακίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos