λουλούδιΕν όψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ναϊρόμπι, σήμερα Σάββατο 4 Νοεμβρίου– Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα – διοργανώνονται σε ολόκλρο τον κόσμο εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση πολιτών και βιομηχάνων, κρατών και κυβερνήσεων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
 
Τις τελευταίες δκαετίες παρατηρείται διεθνώς μια δραματική αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κύριος υπεύθυνος είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, και ειδικότερα οι υπερβολικά αυξημένες παραγόμενες εκπομπές αερίων ρύπων– κυρίως από την παραγωγή ενέργειας από ρυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτες κλπ.). 
 
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για το φαινόμενο του «θερμοκηπίου», καθώς συγκεντρώνονται στα ανώτερα στρώματά της τμόσφαιρας δημιουργώντας ένα είδος «κελύφους».
 
Το «κέλυφος» αυτό επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου και την αντίστοιχη θερμότητα να φτάνουν στην γη αλλά δεν επιτρέπουν στην ανακλώμενη θερμότητα από την επιφάνεια της γης να διαχέται στο διάστημα. Έτσι η θερμότητα αυτή παγιδεύεται μέσα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και κατ’ επέκταση σημαντικές αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη.
 
Η παγκόσμια θρμοκρασία που έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν 1οC από τη βιομηχανική επανάσταση έως σήμερα, εκτιμάται ότι στον τρέχοντα αιώνα θα αυξηθεί έως και 5οC, αν δεν ελεγχθούν οι εκπομπές CO2. Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης θα είναι καταστροφικές αφού:
  • 40% των ειδών πειλούνται με εξαφάνιση, ενώ 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω πλημμυρών ή ξηρασιών μέχρι το 2050. ¶λλα 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2οC, ενώ άλλα 550 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3οC.
  • 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού
  • Από 1 έως 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι με πλημμύρες
  • Οι συχνότητα του φαινομένου του καύσωνα θα αυξηθεί σημαντικά με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, κυρίως στα αστικά κέντρα.

 Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αφορούν και τη δική μας χώρα κυρίως λόγω του τεράστιου μεγέθους της ακτογραμμής της και του αριθμού των νησιών της. Μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα άλλαζε πλήρως τον ελλαδικό χάρτη αλλάζοντας πλήρως και ολοκληρωτικά τη ζωή μας.

Με δεδομένο ότι στην χώρα μας η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται κυρίως από λιγνίτη και πετρέλαιο (ενώ υπάρχει τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι απόλυτα φιλικές με το περιβάλλον), η κυριαρχία των οδικών και αεροπορικών μεταφορών είναι αδιαμφισβήτητη και η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αποτελεί τρόπο ζωής (παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε αρκετά «ενεργειακά σπάταλοι), η πληροφόρηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας και τελικά η αλλαγή της ενεργειακής μας συμπεριφοράς αποτελούν υψίστης σημασίας προτεραιότητες.

Πέντε βήματα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για μια πολλ μεγάλη αλλαγή:

  • Σβήνω τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζομαι. Έτσι εξοικονομώ 178 κιλά εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και 18 € το χρόνο.
  • Χρησιμοποιώ λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι εξοικονομώ 240 κιλά εκπομπών CO2 και 25 € κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας εξοικονόμησης.
  • Αγοράζω πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κατηγορίας. Έτσι εξοικονομώ 215kg εκπομπών CO2 και 23 € το χρόνο.
  • Αντικαθιστώ τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Έτσι εξοκονομώ 1,14 τόνους εκπομπών CO2 και 120 € το χρόνο.
  • Σβήνω τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό) και δεν τις αφήνω σε stand by. Έτσι εξοικονομώ 290 κιλά εκπομπών CO2 και 30 € το χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos