ΘάλασσαΠαγκόσμια Ημέρα του Νερού σήμερα και οι ιθύνοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη υποφέρουν από ανυδρία και στερούνται το νερό ενώ οι άλλοι μισοί – ανάμεσα τους και η Ελλάδα– κατηγορούνται για υπερβολική σπατάλη του νερού.
 
Την ίδια ώρα οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Μεξικού για να συζητήσουν λύσεις για την παγκόσμια κρίση του νερού στην 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Νερό.
 
Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 100 παιδιά – ακτιβιστές για το νερό – από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και από το βιομηχανικό κόσμο- να βήμα για να ακουστούν οι φωνές και οι απόψεις των παιδιών για το νερό.
 
«Οι ασθένειες που έχουν προέλευση το νερό σκοτώνουν ένα παιδί κάθε 15 δευτερόλεπτα και βρίσκονται πίσω από μεγάλο μέρος των ασθενειών και του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο» δήλωσε στη Νέα Υόρκη η Εκτελεστική Διευθύντρια της Unicef, Αν Βένεμαν.
 
«Εκεί που ζω, πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο εξ αιτίας ασθενειών που κολλάνε από το πόσιμο νερό ή από τα άπλυτά τους χέρια»,  είπε η Dolly Akhter, μια 16χρονη εκπαιδεύτρια για την υγιεινή από μια παραγκούπολη του Μπαγκλαντές.
 
«Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες του κόσμου πως πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατέψουν την υγεία και τη μόρφωσή μας. Είναι το δικαίωμά μας και η ευθύνη τους».
 
Όπως επισημαίνει σε έκθεση της η Unicef, τα παιδιά πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για ένα ανθυγιεινό κόσμο. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αγωνίζονται χωρίς ασφαλές νερό και το τεράστιο ποσοστό του ενός στους τρεις δεν έχουν ούτε μια στοιχειώδη τουαλέτα. Στην υποσαχάρια Αφρική, πάνω από 42% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και μόνο το 36% διαθέτει τουαλέτα.
 
Στη Νότια και Ανατολική Ασία το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εγκαταστάσεις υγιεινής. Πάνω από το μισό των ανθρώπων που δεν έχουν τουαλέτα ζουν στην Ινδία και την Κίνα – συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο – δημιουργώντας ένα περιβάλλον μολυσμένο από ανθρώπινα απόβλητα.
 
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα αποθέματα νερού ελαττώνονται ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών αλλαγών, ενώ υπάρχει μεγάλη ανισομέρεια στην πρόσβαση ε καθαρό νερό ιδιαίτερα για τα φτωχότερα παιδιά.
 
Στη Λατινική Αμερική, τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές είναι σε πάρα πολύ χειρότερη θέση όσον αφορά τις υπηρεσίες παροχής νερού και υγιεινής από ότι αυτά στις πόλει.
 
Ο Γενικός του ΟΗΕ κ. Κόφι ¶ναν, σε μήνυμα του για τη σημερινή μέρα, ανέφερε «το νερό δεν είναι μόνο το βασικό συστατικό της ζωής αλλά και στοιχείο πολιτισμού και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι το 40% των κατοίκων το πλανήτη το στερούνται σε πολλές χώρες γίνεται αλόγιστη σπατάλη».
 
Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι στη χώρα μας ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα αλλά και τη σπατάλη και χαρακτηρίζει τη χώρας μας «σπάταλη στο νερό».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos