Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στον Άγιο Νικόλαο
ο φάρος στο ακρωτήριο Άγιος Ιωάννης, Αφορεσμένος

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων όπως την λέμε στην Ελλάδα ή καλύτερα Παγκόσμιο Σαββατοκύριακο Φάρων όπως είναι το σωστό, είναι μια γιορτή που πραγματοποιείται το τρίτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε χρόνο.

Η Μαρίνα Αγίου Νικολάου και η ΔΑΕΑΝ υποστηρίζοντας την σπουδαία αυτή ημέρα, γιορτάζουν τους φάρους που με το φως τους μας καθοδηγούν, μας κρατούν ασφαλείς, μας έδειχναν και μας δείχνουν τον δρόμο σπίτι στον κόλπο του Μιραμπέλλου.

ΦΑΡΟΣ ΑΦΟΡΕΣΜΕΝΟΥ (ΦΑΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ)

Ο φάρος στο ακρωτήρι κατασκευάστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο στις 6 Μαΐου του 1915 και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου το 1951, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας την ασετιλίνη.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, όταν ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό, ξεκίνησε να ταξιδέψει στη Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε σε όλο το πλήρωμα του πλοίου. Επειδή ήταν άρχοντας, έπρεπε σύμφωνα με το έθιμο να τον θάψουν. Φτάνοντας στην Κρήτη, προσέγγισαν τον μικρό όρμο του Μιραμπέλλου, αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρ’ όλα αυτά οι έμπειροι ναύτες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφα.

Το ακρωτήριο ονομάστηκε «του Αφορεσμένου» γιατί σύμφωνα πάντα με την παράδοση εκεί θάφτηκε αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ. Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν τουλάχιστον ένα μίλι μακριά από το ακρωτήριο του Αφορεσμένου.

Ο Φάρος Αφορεσμένου ειναι σίγουρα ο σημαντικότερος της περιοχής μας και ένας απο τους παλαιότερους της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να συντηρηθεί και να αναστηλωθεί, με ιδιωτική πρωτοβουλία και με ενέργειες των τοπικών αρχών.

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στον Άγιο ΝικόλαοΦΑΡΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (ΦΑΝΑΡΙ)

Ο Φάρος Αγίων Πάντων βρίσκεται στο Μικρονήσι ή Φανάρι. Το Μικρονήσι είναι το νησάκι που σχηματίζεται βόρεια από τους Άγιους Πάντες, το νησί που βρίσκεται μπροστά από το εμπορικό λιμάνι του Αγίου Νικολάου, και χωρίζεται από αυτό με μια στενή λωρίδα νερού.

Ο φάρος είναι μοντέρνας κατασκευής και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κτίρια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του είναι πλέον εγκαταλελειμμένα ενώ παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους Ναυτοπροσκόπους του Αγίου Νικολάου.

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στον Άγιο ΝικόλαοΟ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Πρόκειται για σύγχρονης κατασκευής φάρο που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα για να υποδέχεται τους θαλάσσιους επισκέπτες στο εμπορικό λιμάνι. Χτίστηκε μαζί με τον νέο λιμένα το 1967, ενώ βρίσκεται στην λωρίδα γης ακριβώς πριν την είσοδο στην περίφημη Λίμνη Βουλισμένη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos