Από τη λιτανεία

Πανήγυρη Αγίας Αικατερίνης

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού Κλήρου και τους ευσεβούς λαού της επαρχίας Σητείας πανηγύρισε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου της πόλεως Σητείας.
Το απόγευμα του Σαββάτου 24/11 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος οι Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.

Για τον βίο, το μαρτύριο και το υπόδειγμα της Μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης στην καθημερινή ζωή των πιστών μίλησε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης.

Την Κυριακή 25/11 τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και στη συνέχεια Αρχιερατικό συλλείτουργο από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε επίκαιρα, επισημαίνοντας ότι η εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης συνάγει κάθε χρόνο όλους τους Σητειακούς στον καλαίσθητο Καθεδρικό Ναό για να τιμηθεί η πολιούχος, προστάτης και μεσίτριά τους για τα προς σωτηρία αιτήματα τους προς τον Τριαδικό Θεό. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, που με τη συμμετοχή του λάμπρυνε την πανήγυρη και τού ευχήθηκε την εξ ύψους αντίληψη και ενίσχυση στο πολύμοχθο έργο της διαποίμανσης της Μητροπόλεώς του, τέλος δε του πρόσφερε το αναμνηστικό μετάλλιο και τον τιμητικό Τόμο για την εκατονταετηρίδα του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Αικατερίνης.
Επίσης καλωσόρισε τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντά του, τονίζοντας ότι τιμά τη γενέτειρά του Σητεία, αλλά και ολόκληρη τη Κρήτη, αφού αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κρήτης στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και του πρόσφερε το έμβλημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Aγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας και με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος του 3ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (Κ.Ε.Π.) Ζήρου, Εθελοντών Σαμαρειτών, προσκοπικών ομάδων και μαθητριών του Λυκείου Ελληνίδων.

Απονομή γύρου Σητείας

Πανήγυρη Αγίας Αικατερίνης

Στη συνέχεια, με την ευκαιρία του εορτασμού της πολιούχου Σητείας Αγίας Αικατερίνης, διοργανώθηκε ο «Γύρος της πόλης της Σητείας» από τον Δημοτικό Οργανισμό Άθλησης (Δ.Ο.Α.Σ.) του Δήμου Σητείας και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ στα πλαίσια των επίσημων πανελληνίων αγώνων «Γύροι πόλεων» 2007-2008. Οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασ. Σεβαστής, έκαναν την απονομή των επάθλων στους νικητές των αγώνων, οι οποίοι σημείωσαν απόλυτη οργανωτική επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από όλα τα μεγάλα σωματεία κλασικού αθλητισμού της χώρας.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδος των Σητειακών Αγ. Αικατερίνης ήταν ο Δήμαρχος κ. Ν. Κουρουπάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, ο Βουλευτής κ. Μ. Καρχιμάκης, ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θ. Πατεράκης, ο Διοικητής της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Κυριαμαδίου κ. Εμμ. Βεδεράκης, Αξιωματικοί του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, οι Διοικητές της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Εμμ. Κουκουράκης και του Αστυν. Τμήματος Σητείας Ιω. Κατρίνης και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos