πάνω από 400 οι ποδηλάτες

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από το αυτοκίνητο, όσο αυτό είναι δυνατόν, καθιερώθηκε η 22α Σεπτεμβρίου, ως η «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», μια ημέρα κατά την οποία οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες τους, να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφορά, ή ακόμα και τα πόδια τους, αφού το περπάτημα είναι καλό για την υγεία..

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, διοργάνωσε το Σάββατο (20/9), διαδρομή με ποδήλατα και πεζοπόρους. Τόσο η ποδηλατοδρομία είχε σαν αφετηρία την είσοδο της πόλης από τον κόμβο Κριτσάς, όσο και οι πεζοπόροι, με άλλη διαδρομή όμως και κατάληξη την ίδια, τη λίμνη της πόλης. Εκεί μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όσους πήραν μέρος. Μοναδικό μελανό σημείο της όλης διοργάνωσης, η αδυναμία της τροχαίας, αλλά και της δημοτικής αστυνομίας να κρατήσουν ελεύθερους τους δρόμους για τους ποδηλάτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ορισμένοι.

Στην Ιεράπετρα, ο Δήμος διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής στα σχολεία με τίτλο, πως φαντάζομαι την πόλη μου χωρίς αυτοκίνητο», και το βράδυ της Δευτέρας ποδηλασία από τη πλατεία Ελευθερίας, Άλλωστε η Ιεράπετρα λόγω της επίπεδης μορφολογίας της, προσφέρεται για τη χρήση ποδηλάτου.

Κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης – σχετικά εύκολοι στην εφαρμογή τους – είναι:

  1. χρήση δημοσίων μέσων μεταφοράς (π.χ. αστικά λεωφορεία)
  2. κοινή χρήση – από δυο ή περισσότερους ανθρώπους – ενός αυτοκινήτου για τον ίδιο προορισμό (π.χ. συνάδελφοι, δάσκαλοι κλπ.)
  3. επιλογή πεζοπορίας για μικρές διαδρομές
  4. χρήση ποδηλάτου
  5. αποφυγή των μη αναγκαίων μετακινήσεων (π.χ. τηλε-εργασία)
  6. μετακίνηση με το αυτοκίνητο – όταν είναι απαραίτητο – έως το σημείο από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις παραπάνω επιλογές
Μετά την εκκίνηση

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Η εφαρμογή βέβαια των παραπάνω θα έχει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν αυτά συνδυαστούν με υποδομές. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:

  1. ευρύτερα δίκτυα πεζοδρόμων
  2. ασφαλή δίκτυα ποδηλατοδρόμων
  3. αναβάθμιση των δημόσιων μέσων μεταφοράς
  4. δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε σημεία που υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης προς το κέντρο των πόλεων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό όπως μας πληροφορεί η Περιφέρεια Κρήτης, ότι η εφαρμογή «βιώσιμης κινητικότητας» έχει απτά αποτελέσματα τα οποία βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα της ζωής μας. Οι μετακινήσεις γίνονται πολύ πιο γρήγορες αλλά και πιο άνετες, μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων οι οποίες δημιουργούν – εκτός από περιβαλλοντικά – πολλά προβλήματα υγείας, ελαττώνεται η ηχορύπανση (ιδίως στο κέντρο της πόλης), αυξάνεται η ασφάλεια των πεζών, ποδηλατών, επιβατών κλπ.
Επομένως τέτοιες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και η στήριξή τους από την κοινωνία των πολιτών παγιώνει την εφαρμογή τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos