ο Γιάννης Ρεμεδιάκης διαβάζει τον χαιρετισμό στη κάμερα του TELE Κρήτη
ο Γιάννης Ρεμεδιάκης διαβάζει τον χαιρετισμό στη κάμερα του TELE Κρήτη

Με ένα κείμενο και ένα πανό που έγραφε “Θρυφτή SOS” έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στους Ορεινούς Αγώνες Καβουσίου 2014, οι σύλλογοι και φορείς για τη Θρυφτή.

Το κείμενο ανέγνωσε και διένειμε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης:

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής ,σας καλωσορίζω στο Καβούσι και στη Θρυπτή μας και εύχομαι καλή επιτυχία σε τούτους τους ωραίους αγώνες που διοργανώνει ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος και είναι αφιερωμένοι στο Ιερό Αλσος και στην Αρχαία Ελιά του Καβουσίου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία ,να κάνω μία σύντομη παρέμβαση που αφορά στο μέλλον αυτού του τόπου και στο μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Η διαδρομή αυτή θα διασχίσει ένα μικρό μόνο μέρος του ορεινού όγκου της Θρυπτής , η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 σε μία μεγάλη έκταση 85.000 στρεμμάτων. Χαρακτηρίστηκε έτσι, χάρη στην σπάνια ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών της, αλλά και χάρη στην σπάνια χλωρίδα και πανίδα της (σημειώνουμε ότι κάποια ενδημικά της Θρυπτής- δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο).

Διατρέχοντας τα μονοπάτια των βουνών μας, το μάτι σας θα πέσει δυστυχώς σε περιφράξεις (που κάποιες απο αυτές τις ανοίξαμε για να ελευθερωθούν τα μονοπάτια της διαδρομής), σε εγκαταλειμμένους αμπελώνες, σε ερειπωμένα σπίτια, σε καταστραμμένες ξερολιθιές και σε περιοχές ερημωμένες, κρανίου τόποι, που κάποτε ήταν καταπράσινοι παράδεισοι.

Αυτό είναι το έργο κάποιων -κατ όνομα και όχι κατά συνείδηση- κτηνοτρόφων ,οι οποίοι συστηματικά απο 30ετίας, εκτοπίζουν τους κατοίκους απο τις περιουσίες τους και καταστρέφουν το περιβάλλον με μόνο σκοπό το δικό τους κέρδος.

Κάποιων, που αφήνουν ελεύθερες χιλιάδες αίγες και αποψιλώνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις. Σήμερα, σε όλον τον ορεινό όγκο της Θρυπτής, δεν μπορεί κανείς να φυτέψει ούτε ένα δένδρο χωρίς να το περιφράξει ,ενώ οι κάτοικοι δέν έχουν κανένα δικαίωμα στις περιουσίες τους !

Η κατάντια αυτή αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι (παρά τους μακρόχρονους  αγώνες και διαμαρτυρίες μας) οι αρμόδιες υπηρεσίες και το κεντρικό κράτος, κωφεύουν και αδιαφορούν παντελώς και ελπίζουμε να υπάρξουν επιτέλους κάποιοι λειτουργοί , οι οποίοι τιμώντας το λειτούργημά τους , όχι μόνο θα επιλύσουν άμεσα το θέμα, αλλά και θα αναζητήσουν αναδρομικά ευθύνες, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στους σκοπίμως ή όχι κωφεύσαντες υπαιτίους.

Τελευταία μάλιστα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο κατα μήκος όλης της κορυφογραμμής.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τον τελευταίο χρόνο, όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και τα τοπικά συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων με την υποστήριξη επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενωμένοι  συντονίζουμε τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις μας, με σκοπό, έστω και στο παρα πέντε, να σώσουμε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς τόπο και τις περιουσίες μας.. Επισκεπτόμαστε υπηρεσίες, συγκεντρώνουμε υπογραφές, διοργανώνουμε και συμμετέχουμε σε διαμαρτυρίες (όπως αυτή στον ανεμολογικό ιστό), διοργανώσαμε διήμερο συνέδριο όπου επιστημονικοί φορείς και κάτοικοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προκαλέσαμε επερώτηση στην Βουλή και πρόσφατα προσφύγαμε με εκτενέστατη και εμπεριστατωμένη αναφορά, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο αγώνας συνεχίζεται και διευρύνεται.

Σας ζητούμε, κάθε φορά που θα ενημερώνεστε για τις προσπάθειες μας (και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα τις ακούτε συχνά μέχρι να τελεσφορήσουν) να θυμάστε ότι στα βουνά αυτά και σε όλους τους παρόμοιους τόπους της πατρίδας μας, πάλλεται ένα κομμάτι της καρδιάς μας και να συμμετέχετε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας , ώστε να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα.

Ο αγώνας για να σωθεί ο μικρός μας τόπος ,είναι ένα κομμάτι του αγώνα για να σωθεί η Κρήτη και η Ελλάδα μας.

Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Καλή επιτυχία !

                                                   Γιάννης Ρεμεδιάκης

                                       Πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου,

             Μέλος της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής

                                         e-mail: syllogoithripti@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos