Βαγγελιώ ΣχοιναράκηΣτο πλαίσιο της συζήτησης της επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΚ κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε τόσο στις γενικότερες διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα που οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης, όσο και στις ειδικότερες πτυχές που αφορούν στα πανεπιστήμια της Κρήτης.

Στην παρέμβασή της η κυρία Σχοιναράκη τόνισε πως η Κυβέρνηση, με την πολιτική της συμπεριφορά στα ζητήματα της Παιδείας, δείχνει ξεκάθαρα πώς αντιλαμβάνεται αυτά τα θέματα, αλλά και τα θέματα της αποκέντρωσης και της ισχυροποίησης της περιφέρειας στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ η κυρία Σχοιναράκη, επανειλημμένα και πολύ πριν προκύψουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, έχει προειδοποιήσει την Υπουργό Παιδείας ότι με την υφιστάμενη πολιτική και χρηματοδότηση δεν θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν σωστά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ουδεμία μέριμν ελήφθη προς αποφυγή του προδιαγραφόμενου αδιεξόδου.

«Αντί το ζητούμενο να είναι η αναβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με το παρελθόν, βρισκόμαστε στο άχαρο σημείο να αγωνιζόμαστε να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια όπως κατά το παρελθόν … Τελικά, όμως, τα πανεπιστήμια είναι υπό διάλυση. Πώς αλλιώς μπορούμε να περιγράψουμε τις εικόνες των οποίων εμείς, ως Βουλευτές της περιφέρειας, γινόμαστε μάρτυρες, δηλαδή το φαινόμενο πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλείται να λειτουργήσει με πολύ λιγότερους διδάσκοντες από όσους έχει ανάγκη, με ερικοπές στις πιστώσεις τους σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τελικά να δημιουργούνται προσκόμματα και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των μελών ΔΕΠ;» τόνισε η κυρία Σχοιναράκη.

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε επσης στο πολύ μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει αναφορικά με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στους διορισμούς του μόνιμου διδακτικού προσωπικού, ενός ζητήματος καίριας σημασίας αφού αναμένεται να λύσει το πρόβλημα με τους αποκαλούμενους και «ιπτάμενους» καθηγητές, πρόβλημα που ανείς δεν επιθυμεί να συνεχιστεί, αφού οι θέσεις που αδειάζουν είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν επαναπροκηρύσσονται.

 Η κυρία Σχοιναράκη αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Πολυτεχνείο Κρήτης –ου ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο έχει αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες, όμως λόγω της υποχρηματοδότησης δε μπορεί να προσλάβει το εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό που χρειάζεται, ενώ αντιμετωπίζει παράλληλα κτιριακό πρόβλημα και πρόβλημα κάλυψης απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ-, αλλά κι το ΤΕΙ Κρήτης –όπου οι έκτακτοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλη του 2004, ενώ η έκτακτη επιχορήγηση που, με ένα λογιστικό τερτίπι, έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δε θα φτάσει να τους πληρώσει παρά ως τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και πρώθησε όσο κανείς άλλος την υπόθεση των περιφερειακών πανεπιστημίων, αλλά και τα στελέχωσε με επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση να απαξιώσει και να υποβαθμίσει αυτό το έργο για λόγους που η ίδια γνωρίζει. Ο πολίτης χρεώνει σε αυτήν την Κυβέρνηση την αδυναμία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, όπως θα έπρεπε, τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Σε όλα αυτά καλείται να δώσει απαντήσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στα Περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να απαντήσει στους εκπαιδευτικούς των ιδρυμάτων αυτών και βεβαίως στην ελληνική κοινωνία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» κατέληξε η κυρία Σχοιναράκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos