Το προεδρείο

Από την διημερίδα

Ήταν το ερώτημα που έθεσε η διημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ερώτημα που απαντήθηκε δυστυχώς αρνητικά. Και λόγω του καιρού, η διημερίδα έγινε ημερίδα αφού οι καλεσμένοι δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τη Κριτσά και το οροπέδιο Καθαρού. Συνδιοργανωτές, οι Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ Λασιθίου.

Προς δόξαν όλων μας λοιπόν, ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος, μας είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την κήρυξη ορισμένων οικισμών ως παραδοσιακών, το δημιούργησε ο ίδιος κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1978. Έκτοτε, 30 χρόνια μετά, παρά τη κήρυξη περίπου 400 οικισμών ως παραδοσιακών, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ουδείς δήμαρχος, ή Νομάρχης, ή υπηρεσία έχει φροντίσει να «εκμεταλευτεί» τις διατάξεις και να γλυτώσε κάποιους οικισμούς από την «ανάπτυξη», όπως την εννούμε βέβαια σε αυτή τη χώρα. Γι’αυτό και ο Στέφανος Μάνος, κάλεσε όλους να προσέχουμε ποιους ψηφίζουμε.

Στέφανος Μάνος

Από τους ομιλητές

Φωτεινή εξαίρεση, μοναδική ίσως, ο πρώην Δήμαρχος Αρχανών και Ευρωβουλευτής σήμερα, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ξέρουμε καλά, πως μεταμόρφωσε τον Δήμο του, σε αυτό που είναι σήμερα. Και από τη πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων που κάτι έχει καταφέρει να περισώσει.

Ακόμα τέθηκαν θέματα όπως, οι δυσκολίες της διατήρησης από τον καθηγητή Δημήτρη Φιλλιπίδη, το πλαίσιο χωρικής προστασίας των παραδοσιακών οικισμών από την χωροτάκτη Ράνια Κουλτσινιώτη, οι παραμετροι της προστασιας των ιστορικων οικισμων μεσα απο τους διεθνείς χαρτες από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ζυγομαλά και το μέγα πρόβλημα του χωροταξικού σχεδιασμού από τον αρχιτέκτοντα πολεοδόμο Αντώνη Χουρδάκη. Ακόμα αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για την μόδα της εποχής που ακούει στο όνομα «παραθεριστική κατοικία», αλλά και για τη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Αρκετή η προέλευση

Από τη διημερίδα

Σε γενικές γραμμές, αν και η ημερίδα, είχε επιστημονική στόχευση και γλώσσα, έδειξε και στον πλέον ανυποψίαστο την αναγκη προστασίας της κληρονομιάς μας η οποία εξαφανίζεται μέρα με την ημέρα, θυσιαζόμενη στο βωμό της περιβόητης «ανάπτυξης».

Print Friendly, PDF & Email
Η αφίσσα της διημερίδας

Παραδ. οικισμοί, υπάρχει μέλλον;

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ συνδιοργανώνει μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και την ΤΕΔΚ Ν. Λασιθίου έχοντας την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου, συνάντηση-διημερίδα στις 16 & 17 Φεβρουαρίου 2008 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης με θέμα «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ
Το ΤΕΕ έχοντας πάντα τη διάθεση παρέμβασης στα σημαντικά ζητήματα που απαιτούν ανοικτές και πολύπλευρες προσεγγίσεις έχει ετοιμάσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με σκοπό τη σύνταξη μελετών που θα αναφέρονται στην αναγνώριση ενός σημαντικού αριθμού παραδοσιακών και ιστορικών οικισμών του Νομού Λασιθίου και στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων και παρεμβάσεων που θα σχετίζονται με τη διατήρηση και την προστασία τους.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos