Παραμονή στον Άγιο Αθανάσιο ......
Άγιος Αθνασάσιος στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου

…. τη μικρή εκκλησίτσα στριμωγμένη πλέον με τα χρόνια στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στα σπίτια, τα τουριστικά και τον δρόμο.

Τρίτη (17/1), παραμονή της εορτής του Αγίου Αθανασίου, παλιοί Αγιονικολιώτες, αλλά και νεώτεροι, μαζεύτηκαν στον μικρό χώρο της εκκλησίας για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό. Μαζί και κάποιοι που είχαν την ευτυχία να μεγαλώσουν γύρω από την εκκλησία στη γειτονιά του λιμανιού της πόλης του Αγίου Νικολάου, με τη νοσταλγία να τους ταλαιπωρεί.

Άγιος Αθανάσιος: τα ίχνη της εκκλησίας χάνονται στον 13ο αιώνα, με το Μαντράκι και στη συνέχεια τη πόλη του Αγίου Νικολάου να έχει περιορίσει τον ζωτικό της χώρο στους τοίχους της και ελάχιστα παραέξω. Ανήκει στην ενορία της Αγίας Τριάδας, του καθεδρικού ναού της πόλης και ένας από τους λόγους που ασφυκτιά είναι και η πώληση των γύρω οικοπέδων για να εξοπλιστεί το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, μετά την ανέγερση του από την ενορία της Αγίας Τριάδας. Ο έτερος λόγος: οι καταπατήσεις.

Ο μικρός ναός συνήθως είναι ανοικτός όλη την ημέρα, όλο τον χρόνο, αφού βρίσκεται σε έναν από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos