Παραχωρούνται στους Δήμους τα Ειρηνοδικεία  Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδων
το κτίριο του Ειρηνοδικείου στον Άγιο Νικόλαο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, παραχωρούνται στους δήμους Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, τα κτίρια των Ειρηνοδικείων Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδων. Η ανακοίνωση:

Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και αφορά τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία παραχωρούνται τα Ειρηνοδικεία Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου στους αντίστοιχους Δήμους.

Συγκεκριμένα παραχωρείται η κυριότητα, άνευ ανταλλάγματος:

  1. του Ειρηνοδικείου Οροπεδίου Λασιθίου για κοινωφελείς σκοπούς
  2. του Ειρηνοδικείου Αγίου Νικολάου  για πολιτιστικές χρήσεις.

Με την παραχώρηση γίνεται πραγματικότητα ενα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών

Για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε:

  • Πολιτική βούληση
  • Υπομονή και επιμονή
  • Ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας

Η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση και υλοποιεί, με την έξοδο από τα μνημόνια, τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες.

Είμαι σίγουρος ότι, με προσπάθεια και κατάλληλη τεκμηρίωση, μπορούμε να διεκδικήσουμε και άλλα κτήρια ιστορικής σημασίας, για τα οποία οι προηγούμενες προσπάθειες, με άλλες κυβερνήσεις, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Τότε που δεν υπήρχαν μνημόνια, έλεγχοι των δανειστών και οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες.

Τα κτήρια αυτά να τα διεκδικήσουμε για να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αντί να ρημάζουν από εγκατάλειψη.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την κατάληξη αυτής της προσπάθειας και αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Μανόλης Θραψανιώτης

Λαϊκή Ενότητα δήλωση για Ειρηνοδικεία

Η παραχώρηση των Ειρηνοδικείων Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου στους οικείους Δήμους είναι θετική κίνηση, που ικανοποιεί το αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά στον Άγιο Νικόλαο, ένα σημαντικό κτήριο στο κέντρο της πόλης αποφεύγει  την “αξιοποίηση” του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου.

Όμως η  κίνηση  αυτή,  αποσπασματική και σταγόνα στον ωκεανό, δεν αντιμετωπίζει  παρά στο ελάχιστο το πρόβλημα της Δημόσιας Περιουσίας στο Νομό Λασιθίου, αφού εντελώς διαφορετική τακτική ακολουθείται στην περίπτωση του Επαρχείου Σητείας, της Μαρίνας Αγ. Νικολάου και άλλων δημόσιων κτιρίων,  ακινήτων και υποδομών  που έχουν περάσει στον έλεγχο της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ  και του Υπερταμείου.

Σιωπή  επίσης επικρατεί για το ποιά ακριβώς Ιστορικά Μνημεία και άλλα ακίνητα του νομού Λασιθίου παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο Υπερταμείο, τα οποία η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί. 

Κινήσεις σαν την παραχώρηση των δύο Ειρηνοδικείων στους Δήμους. όπως και η επιδοματική πολιτική ελεημοσύνης στα φτωχοποιημένα στρώματα της κοινωνίας μας, αποτελούν προπέτασμα καπνού και χρησιμοποιούνται με μοναδικό στόχο το προεκλογικό σκηνικό και φυσικά την παραπλάνηση του Ελληνικού λαού.

Και βέβαια η  κίνηση αυτή δεν ακυρώνει τη γενικότερη υποδούλωση της χώρας με την παραχώρηση και “αξιοποίηση” των αεροδρομίων, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων, των βουνών, των παραλιών και της δημόσιας περιουσίας σε εταιρίες του εξωτερικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί κατά 99% το μνημονιακό σχεδιασμό για “αξιοποιήσεις” και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών υποδομών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου. Υιοθετεί έτσι πλήρως τον τρόπο που 8 χρόνια τώρα οι μνημονιακές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τον πλούτο του Ελληνικού λαού, όχι ως περιουσία όλων μας δηλαδή Δημόσια περιουσία, αλλά βαφτίζοντας την «Ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου» με σκοπό  την εκποίηση της.

 Αντί λοιπόν την “κατάλληλη τεκμηρίωση”, χρειάζεται λαϊκός ξεσηκωμός και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για να ακυρωθούν οι μνημονιακοί νόμοι που θέτουν υπό εκποίηση τη δημόσια περιουσία της πατρίδας μας και μας στερούν την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

παραχώρηση του Ειρηνοδικείου στον Δήμο, δήλωση Ζερβού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos