Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου CLEAN στο οροπέδιο Λασιθίου
από τη παρουσίαση στο οροπέδιο Λασιθίου

Το έργο CLEAN «Τεχνολογίες και ανοικτή καινοτομία για Περιφέρειες Χαμηλού Άνθρακα» -στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης- πλησιάζει στο τέλος της 1ης φάσης υλοποίησης του.  Το έργο κύριο στόχο είχε την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών για πιο έξυπνες και ενεργειακά πιο αποδοτικές Περιφέρειες ώστε να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και να βελτιώσει τις πολιτικές χαμηλού άνθρακα.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας ολοκληρώσει το τοπικό Σχέδιο Δράσης διοργάνωσε την 6η και τελευταία συνάντηση τοπικών φορών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, παρουσία του Δημάρχου Οροπεδίου, κ. Γιάννη Στεφανάκη, όπου παρουσιάστηκαν οι πρακτικές που επιλέχθηκαν και που μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Κρήτης ώστε να αποτελέσουν προτάσεις για τη βελτίωση της περιφερειακής πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Έπειτα από επιστάμενη μελέτη και λεπτομερή ανάλυση των γεωγραφικών αλλά και κοινωνικοοικονομικών, περιβαλλοντολογικών και ενεργειακών συνθηκών που επικρατούν στην Περιφέρεια της Κρήτης κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστεί η περίπτωση αγροτικής περιοχής του νησιού και όχι αστικό ή ημιαστικό κέντρο.

Η περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου κρίθηκε η πλέον κατάλληλη. Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια μετεξέλιξης μιας ορεινής αγροτικής περιοχής της Κρήτης σε μια περιοχή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναπτύσσοντας έξυπνες ενεργειακές λύσεις σε κτίρια, οδικό δίκτυο και δημόσιες υποδομές.

Η δράση αυτή, στοχεύει να αποτελέσει πιλοτική δράση η οποία στη συνέχεια θα υιοθετηθεί και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Κρήτης με παρόμοια χαρακτηριστικά και με παρόμοιες γεωμορφολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ενεργειακές ανάγκες.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos