Θερμοκήπια, σπίτια κλπ....Η παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης για το Σχέδιο Χωροταξικής και Οικιστικής Οργάνωσης, (Σ.Χ.Ο.Ο.ΑΠ) του Δήμου Ιεράπετρας, έγινε το πρωί της Τρίτης (7/2), στη νέα αίθουσα κδηλώσεων του Δήμου, από την υπεύθυνη του μελετητικού γραφείου, Αγγελική Φωτεινού και στελέχη του Δήμου.
Η πρώτη φάση αφορά ουσιαστικά καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης όλου του Δήμου, δηλαδή, τόσο της πόλης της Ιεράπετρας όσο και των χωριών. Τα πρώτα συμπεράσματα δόθηκαν υπό τη μορφή μιας έκθεσης περί τις 10 σελίδες.
Η επόμενη φάση θα αφορά την υποβολή και συγκέντρωση προτάσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους όσο και εμπλεκόμενους φορείς και θα ακολουθήσει η υλοποίηση, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο, όσο και μακρόχρονο, αλλά και δαπανηρό.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς γεωργικής εκμετάλλευσης, βιοτέχνες, οικολόγοι αλλά και μηχανικοί. Τον Δήμο εκπροσώπησαν στη παρουσίαση, η κ. Φανή Γιαννακάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεοδόσης Καναβάκης.

Ιεράπετρα από αέροςΕκφράστηκε η ανάγκη να ιδρυθεί νομικό πρόωπο το οποίο θα υλοποιήσει και θα παρακολουθήσει το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, όσο και η αγωνία για την εύρεση των τεραστίων κονδυλίων που απαιτούνται για μια τέτοιας έκτασης φιλόδοξη παρέμβαση.

Μια από τις κυριότερες αγωνίες που εκφράστηκαν είναι οι χρήσεις γης, δηλαδή το χωρταξικό της περιοχής, όπου συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, κατοικίες με θερμοκήπια και ξενοδοχεία.

Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφακάκης, είναι πολύ μεγάλο το  μέγεθος του εγχειρήματος, αλλά τουλάχιστον έγινε το πρώτο βήμα.

Για την ώρα απΆ ότι φαίνεται δεν έχουν ληφθεί υπΆ όψιν οι κατευθυντήριες γραμμές του χωροταξικού σχεδίου Κρήτης που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από δύο περίπου χρόνια στα Σφακιά.

Διαβάστε τις προτάσεις

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos