Πεζοπορία στο φαράγγι του Ρίχτη
Ο καταρράκτης στο φαράγγι του Ρίχτη

Την Κυριακή 12 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου συμμετέχει στην πανελλήνια επετειακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει από το 2012 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στα πλαίσια της δράσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διοργανώνει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, περιήγηση στην ιστορική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή των Έξω Μουλιανών Σητείας.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί σύντομη ξενάγηση σε βυζαντινής τεχνοτροπίας εκκλησίες της Βενετοκρατίας (όπως ο Άγιος Γεώργιος του 15ου αιώνα τα Έξω Μουλιανά), με σύντομη ενημέρωση για την ιστορία του οικισμού κατά τη βυζαντινή, βενετική και οθωμανική περίοδο.

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια περιήγηση στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Ρίχτη που βρίσκεται εντός των ορίων του Γεωπάρκου Σητείας, στην πετρόκτιστη τοξωτή γέφυρα στον ποταμό Λαχανά, στους νερόμυλους και στον καταρράκτη, με κατάληξη στην υπέροχη παραλία της περιοχής.  

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. H μεταφορά των πεζοπόρων από την παραλία στην αφετηρία θα γίνει με οχήματα που θα παρέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και η Τοπική Κοινότητα.

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στη δράση και ακολουθούμε το πρόγραμμα της διοργάνωσης που αναλυτικά είναι το παρακάτω:

8:30 αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 S/M Βασιλόπουλου). Μετάβαση με δικά μας αυτοκίνητα.

10:00-11:00 – ξενάγηση στα Έξω Μουλιανά

11:00 -14:00 – διάβαση του φαραγγιού. Η πεζοπορία στο φαράγγι είναι εύκολη (βαθμός δυσκολίας 1). Η πεζοπορία διαρκεί 2,5 περίπου ώρες. Η διαδρομή είναι ελαφρά κατηφορική, θα κάνουμε στάση στον καταρράκτη και θα καταλήξουμε στην παραλία.  

ΑΡΧΗΓΟΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κλώντζας Λεωνίδας (τηλ. 6944782507)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, εξοπλισμός, φωτογραφίες, video από προηγούμενες πεζοπορίες, αφίσα και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στο νέο blog του Συλλόγου ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos