F-16 στο ΚαστέλιΑναστάτωση προκάλεσαν το βράδυ της Παρασκευής (26/5), γύρω στις 19:45, δύο διπλές, μεγάλης ισχύος εκρήξεις, οι οποίες ακούστηκαν σε όλη τη βόρεια και ανατολική Κρήτη.
Μετά από μία ώρα περίπου, μάθαμε τι τις προκάλεσε, αλλά και περί τίνος επρόκειτο:
Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16, από το αεροδρόμιο Καστελίου, απογειώθηκαν εσπευσμένα για να αναχαιτίσουν μαχητικά αεροσκάφη στο νότιο Αιγαίο, αμερικανικά όπως αποδείχτηκε, στη συνέχεια.

Οι πιλότοι, ίσως λόγω του επείγοντος, ίσως λόγω και της απώλειας του συναδέλφου τους τις τελευταίες μέρες ανοικτά της Καρπάθου, επιτάχυναν γρήγορα τα αεροσκάφη, σπάζοντας το φράγμα του ήχου, πάνω από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα το κρουστικό κύμα που συνήθως παράγεται, να γίνει αισθητό στην βόρεια και ανατολική Κρήτη, ως δύο διπλές εκρήξεις μεγάλης ισχύος, οι οποίες περισσότερο επηρέασαν τις περιοχές Μαλλίων και Χερσονήσου.
Οι πιλότοι προχώρησαν κανονικά στη διαδικασία αναγνώρισης των αμερικανικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο Enterprise, που πλέει περί α 40 μίλια βόρεια της Κρήτης και επέστρεψαν κανονικά στο αεροδρόμιο Καστελίου.

Αυτή όμως η διαδικασία απονήωσης των αμερικανών χωρίς σχέδια πτήσης, προκάλεσε και για λόγους ασφαλείας, εκτροπή των πτήσεων από Ηράκλειο προς Αθήνα σε άλλους ασφαλείς διαδρόμους, για τον φόβο ατυχήματος. Όπως ήταν φυσικό ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και αναμένονται διαβήματα διαμαρτυρίας, σε μία ήδη βεβαρημένη περιοχή από την άνευ προηγουμένου συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο.

Λίγο αργότερα, η ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών βορείως της Κρήτης, τα οποία κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Αμυνας επέστρεψαν στο αεροπλανοφόρο Enterprise.

«Αεροσκάφη από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα πτήσεις βορείως της Κρήτης. Τα αεροσκάφη βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους πύργους ελέγχου της Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως γνωρίζουμε αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν και επιβεβαίωσαν με οπτική επαφή την ταυτότητα των αμερικανικών αεροπλάνων. Υστερα από αίτημα του ελληνικού Υπουργείου Αμυνας, κινηθήκαμε αμέσως και διατάξαμε την επιστροφή των αεροσκαφών στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Enterprise».

Όμως όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τοις άσι, ότι οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι και για τον λόγο αυτό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Σούδα και μίλησε μαζί τους.

Όλα αυτά σε συνδυσμό και με δημοσίευμα του BBC για την ασφάλεια των πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, δημιουργούν ένα περίεργο, όσο και ασαφές πλαίσιο λειτουργίας ακόμα και του τουριστικού κυκλώματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι δε να απορεί κανείς για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν «φίλοι», «σύμμαχοι» αλλά και «εταίροι» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας όλη αυτή την ένταση.

Σε τι αποσκοπούν;

Οι πολιτικοί μας στη Βουλή το πρωί στα πλαίσια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τη παιδεία, αναλώθηκαν σε κοκορομαχίες, γύρω από το πρόσφατο αεροπορικό συμβάν στο Αιγαίο, δείχνοντας για πολλοστή φορά, ότι κατέχονται περισσότερο από παιδιάστικα συμπλέγματα πολιτικής κατωτερότητας, παρά από τη διάθεση και το σθένος να επιλύσουν πραγματικά το πρόβλημα.

Οπότε……;

Γρά1φει ο Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos