Ευάγγελος ΜπασιάκοςΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στην εισαγόμενη πατάτα από την Αίγυπτο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η χώρα πραγματοποιεί ελέγχους που γίνονται από διαπιστευμένα κέντρα όπως αυτό του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίστηκαν δείγματα παθογόνου βακτηρίου Καραντίνας και υτό μας επιβάλλει να μπλοκάρουμε την εισαγωγή συγκεκριμένων παρτίδων. Ούτε αυστηρότεροι είμαστε, ούτε επιεικέστεροι. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την υγεία των καταναλωτών και να εφαρμόσουμε εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται από τις διεθνείς και εσωτερικές ρυθμίσεις που ισχύουν.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε τα εξής:

«Δεδομένου ότι και στο παρελθόν υπήρξαν σε εισαγόμενη πατάτα από την Αίγυπτο κρούσματα παρουσίας παθογόνου βακτηρίου Καραντίνας, το Υπουργίο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έλαβε αυξημένα μέτρα φυτοϋγειονομικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παρουσίας του βακτηρίου σε ποσότητες εισαγόμενης πατάτας από την Αγυπτο. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση των εξετάσεων για την πλήρη επιβεβαίωση της παρουσίας του βακτηρίου γεγονός το οποίο θα σημάνει την άμεση διακοπή των εισαγωγών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις υπηρεσίες που διαθέτει σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και με τα διαπιστευμένα εργαστήρια του, πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα στη χώρα, έτσι ώστε να προστατεύεται με τον καλύτερο τρόπο η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων και να στηρίζεται παράλληλα η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσουμε ότι ουδεμία ποσότητα με το ελεγχόμενο βακτήριο που δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα».

Σε ότι αφορά στο βαμβάκι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπαιάκος δήλωσε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία του συνόλου των φορέων των ΕΑΣ (34) που παράγουν βαμβάκι, η οποία στηρίζεται από όλους και αφορά ηθελημένες περικοπές σε στρέμματα και σε αποδόσεις για περιβαλλοντικούς λόγους .Με αυτή τη ρύθμιση θα επέλθει ηρεμία στο μέτωπο ορισμένων βαμβακπαραγωγών. Όλοι απεδέχθησαν ότι χωρίς τις ηθελημένες περικοπές δεν μπορεί με τον ισχύοντα καταστροφικό κανονισμό του 2001 να έχουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά αυτή η χρήση (2005) και αυτό σημαίνει ότι οι συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου και κυρίως η επιδίωξη συναινετικών λύσεων θα έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο με το βαμβάκι αλλά και με τα άλλα προϊόντα».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos