Νομαρχιακό ΣυμβούλιοΣυνεδρίασε σήμερα (29.5) το πρωί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αυτοδιοίκησης Λασιθίου στο κατάστημα στον ¶γιο Νικόλαο. Κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η 4η τροποποίηση προϋπολογισμού Ν.Α. Λασιθίου οικονομικού έτους 2006 καθώς και η έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2005 της Ν.Α. Λασιθίου. Και τα δύο εγκρίθηκαν ομόφωνα. Επίσης χορηγήθηκαν σε παραγωγούς δεκατέσσερις άδειες.
 
Θετική ήταν η γνωμοδότηση μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υφιστάμενη αποθήκη εκρηκτικών υλών στην περιοχή «Θύμους» στο δημοτικό διαμέρισμα της Κριτσάς. Η αποθήκη αδειοδοτείται από τη νομαρχία από το 1990 αλλά σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς τώρα πρέπει να εγκρίνει τη μελέτη και το νομαρχιακό συμβούλιο. Πρόκειται για έξι οικήματα (6-20 τετραγ. μετ.) που βρίσκονται σ΄ ένα χώρο δέκα στρεμμάτων. Η αποθήκη βρίσκεται μακριά από οικισμούς (450 μέτρα) και καλύπτει όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως αποψίλωση κ.ά. που ορίζει ο νόμος.
 
Δόθηκε πενταετή παράταση άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου Μαρμαρόσκονης –Μαρμαροψηφίδας στη θέση «Ποταμός» που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Καλού Χωριού. Το λατομείο λειτουργεί ήδη είκοσι χρόνια. Η παράταση εγκρίθηκε γιατί η μαρμαρόσκονη – μαρμαροψηφίδα θεωρείται ένα υλικό ειδικής χρήσης και για το λόγο αυτό προβλέπεται ένα λατομείο (τέτοιας χρήσης) να λειτουργεί τριάντα έτη. Να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης είχε γνωμοδοτήσει θετικά.
 
Θέμα δημιουργήθηκε με τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης λατομείου σχιστολιθικών πλακών στην περιοχή Ατζιμπραγιά κοντά στην Ελούντα, επειδή υπήρχε μία προφορική ένσταση του κ. Κωνσταντίνου Κουνενάκη για τη χρήση του δρόμου. Με προτροπή του κ. Νκολαράκη οι νομαρχιακοί σύμβουλοι αποφάσισαν να αναβάλλουν το θέμα, έως ότου δοθούν όλα τα στοιχεία πρόσβασης στο χώρο αλλά και να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ένστασης. Συνολικά δέκα νομαρχιακοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της αναβολής του θέματος.
 
Τέλος η κα. Μαρία Κλώντζα έθεσε μία πρόταση για προβληματισμό και ζήτησε από το συμβούλιο, όσοι εμπορεύονται αδρανή υλικά (μάντρες με υλικά οικοδομών κ.ά.) να μεταφερθούν εκτός κατοικημένων περιοχών αφού δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους: σκόνη, ηχορύπανση κλπ. Για το θέμα αποφασίστηκε η κα Κλώντζα να κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση και να επανέλθουν σε κάποιο από τα επόμενα νομαρχιακά συμβούλία .
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos