Από τα τελευταία ρυάκιαΥπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη (2/9) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, τόνισε ο κ. Τσόκας και πρόσθεσε ότι θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα αν θέλουμε να διασφαλίσουμε, να θωρακίσουμε την Κρήτη ότι στις επόμενες δεκαετίες θα υπάρχει το ύψιστο αυτό αγαθό, που είναι και πηγή ζωής.

Ακολούθως ο κ. Τσόκας ανέφερε:
Συνεχίζεται, λοιπόν ουσιαστικά μια διαδικασία η οποία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Θα υπάρξουν και συναντήσεις με Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις , με τις ΤΕΔΚ κ.λ.π. Θα πρέπει να δούμε ένα πλέγμα υποδομών διαχείρισης υδάτων σε ολόκληρη την Κρήτη. Να τις καταγράψουμε, να δούμε σε ποια φάση βρίσκεται η κάθε μία , τι μελέτες έχουμε, πόσο ώριμες μελέτες έχουμε, και από κει και πέρα διεκδικώντας το πώς εντάσσουμε τι και πού.
Αυτό που μας απασχολεί σήμερα δεν είναι το εάν θα δημιουργήσουμε ένα φορέα διαχείρισης δεν μας απασχολεί αν θα περιορίσουμε, που εκ των πραγμάτων περιορίζεται η χρήση, η κατάχρηση, γιατί η χρήση επιτρέπεται, και μάλιστα επιβραβεύεται όταν είναι σωστή .
Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι αυτά που περιμέναμε στα επόμενα 20 χρόνια έρχονται σήμερα. Άρα λοιπόν θα ήταν ουτοπικό από την πλευρά μας να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι δεν βλέπουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε πως θα είναι το κλίμα αύριο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις κλιματικές συνθήκες αν και όλοι υποψιαζόμαστε και όλοι βλέπουμε.
Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει σε επίπεδο Κρήτης να εφαρμοσθούν και μοντέλα που έχουν εφαρμοσθεί και σε άλλες νησιωτικές περιοχές και έχουν αποδώσει. Αυτό είναι μια σειρά φραγμάτων, είναι η συνεργασία με τους αγρότες για την σωστή διαχείριση των υδάτων, είναι οι καλλιέργειες, είναι πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να μπουν στο τραπέζι, να συζητηθούν, να αποφασισθούν σύντομα και να προχωρήσουμε. Και όχι να το κρατήσουμε στα επόμενα 5-10 χρόνια και ακόμη να το συζητάμε.
Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κάποιες εντάξεις και μάλιστα δημοπρατούνται Οκτώβρη και Νοέμβρη δύο έργα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του Πλατύ Ποταμού που καλύπτει Ρέθυμνο και Ηράκλειο πρέπει όμως να γίνει μια άμεση καταγραφή για το τι υπάρχει σε έτοιμες μελέτες. Και πόσο ώριμες είναι. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε και ένα Νομό όπως είναι το Λασίθι ο οποίος είναι ο πιο στεγνός, ο πιο ξηρός Νομός της Κρήτης. Θα πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα για να μπορέσουμε να εντάξουμε. Δεν μπορούμε να εντάξουμε έργο αν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Και αν ξέρουμε ότι μας λείπουν πράγματι πέντε μελέτες, να κοιτάξουμε πως αυτές θα τις ολοκληρώσουμε, θα τις ωριμάσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε έργο.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos