Κάποτε, με αρκετό νερό

Φράγμα Μπραμιανών

«Φέτος θα έχουμε μια μάχη, την μάχη του νερού και οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί, σε πλήρη κατανόηση και σε πλήρη συνεργασία με όλους τους φορείς, και τους αγρότες, και τους επαγγελματίες αλλά και ους ίδιους τους κατοίκους».
Τα παραπάνω τόνισε τη Τετάρτη (14/3) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα της λειψυδρίας και της λήψης μέτρων.

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης ανέφερε ότι τα μακροχρόνια έργα και οι σημαντικές υποδομές που δρομολογούνται για την Κρήτη θα λύσουν το πρόβλημα στο μέλλον. Παράλληλα δήλωσε ότι «Λαμβάνονται και μέτρα, έχετε δει τις αποφάσεις τις δικές μου, οι οποίες περνάνε και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαγορεύσεις σχετικές, αλλά και άλλα μέτρα τα οποία θα πάρουμε εξαρτώμενα από τις εισηγήσεις που δεχόμαστε από την δική μας Υπηρεσία, την Διεύθυνση Υδάτων»

Δηλώσεις Γ.Γ.:
Ερ. Υπήρξαν και ανακοινώσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού, σε επίπεδο Κρήτης θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα ειδικά σε περιοχές που χαρακτηρίζονται « κόκκινες»;
Απ. Σε επίπεδο Κρήτης αυτό που βλέπετε είναι ότι προχωράμε σε μακροχρόνια έργα σημαντικές υποδομές οι οποίες θα μας λύσουν το πρόβλημα στο μέλλον. Παράλληλα λαμβάνονται και μέτρα, έχετε δει τις αποφάσεις τις δικές μου, οι οποίες περνάνε και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαγορεύσεις σχετικές, αλλά και άλλα μέτρα τα οποία θα πάρουμε εξαρτώμενα από τις εισηγήσεις που δεχόμαστε από την δική μας Υπηρεσία, την Διεύθυνση Υδάτων. Έτσι λοιπόν να ξέρετε ότι φέτς ότι θα έχουμε μια μάχη , την μάχη του νερού και οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί, σε πλήρη κατανόηση και σε πλήρη συνεργασία με όλους τους φορείς, και τους αγρότες, και τους επαγγελματίες αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει , πέραν των άλλων μέτρων που θα λάβουμε ως φορείς, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και το κοινό ώστε να μπορέσει να μας βοηθήσει στην οικονομία του νερού.

Ερ. Από την δική σας πλευρά τα φράγματα θα βρεθούνε στην πρώτη γραμμή;
Απ. Από την δική μου πλευρά και από την πλευρά της Κυβέρνησης , η εξαγγελία και μόνο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως η αρχή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κρήτη. Και ειλικρινά κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο του Πλατύ Ποταμού μπορούμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο των άλλων περιοχών και τν άλλων έργων που πρέπει να γίνουν.

Στα πλαίσια εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου (ν. 3199/2003) και των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από αυτό υπεγράφησαν από τον Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β Αρ. Φύλλου 303/7-3-2007) τα έα μέτρα που αφορούν τις χρήσεις και τη λειτουργία των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης (έτος 2009). Η απόφαση αυτή μπορεί να ανακληθεί ή να καταργηθεί ή και να τροποποιηθεί με τη διαδικασία που εκδόθηκε. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι υποχρεωτική για όλους τους φορείς ( Δημόσιο, Ιδιώτες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ). Τα μέτρα αυτά ρυθμίζουν τις χρήσεις και τη λειτουργία των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και έχουν ως στόχο τη διατήρηση των υδατικών πόρων (ποσοτική επάρκεια), την προστασία τους από την ποιοτική υποβάθμιση (π.χ. ρύπανση, υφαλμύρινση κλπ) και κατά το δυνατόν κάλυψη των υδατικών αναγκών μέσα στα πλαίσια της «αειφόρου» ανάπτυξης της περιοχής.
Ειδικότερα, περιγράφονται οι περιοχές ανά δήμο στις οποίες ισχύουν απαγορευτικά μέτρα για την ανόρυξη γεωτρήσεων – πηγαδιών και την άντληση νερού.
Περιγράφονται επίσης, οι περιορισμοί, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση νέων αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης του επιφανειακού και υπόγειου υδατικού δυναμικού (γεωτρήσεις, πηγάδια, λιμνοδεξαμενές λπ), οι οποίοι είναι ίδιοι για όλη την Κρήτη.
Αναφέρονται οι εξαιρέσεις στις υπό απαγόρευση περιοχές που αφορούν έργα υδροληψίας για την κάλυψη πραγματικών ατομικών ή οικογενειακών υδρευτικών αναγκών καθώς και την κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων των ΟΤΑ.
Τέλος, αναφέρονται ρυθμιστικά μέτρα έκδοσης αδειών καθώς και οι όροι για την αντικατάσταση και την εκβάθυνση υφισταμένων γεωτρήσεων-πηγαδιών. Επίσης, γίνεται μνεία στον τρόπο ελέγχου εφαρμογής των κανόνων και των όρων της χρήσης του νερού καθώς και στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Την απόφαση 148/2-2-2007/ Γ.Γ Περιφέρειας Κρήτης μπορείτε να την προμηθευτείτε από την Δ/νση Υδάτων (Ικάρου & Στ. Σπανάκη 2, Πόρος, τηλ 2810278-624, -625, 607) ή από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφέρεια Κρήτης)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos