Από τη συνάντησηΜε τον προέδρου της ΤΕΔΚ Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη καθώς και τον Προέδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Γιώργο Βιτώρο και μελη της Εκτελεστικής Επιτροπής συναντήθηκε την Παρασκευή(25/2) ο .Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης γενικής συνεργασίας του Γ.Γ με τους δύο φορείς.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης, οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι πρωτοβουλίες που έει πάρει η ΤΕΔΚ και ο ΕΣΔΑΚ πάνω σε αυτό το θέμα. Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης των Πέρα Γαλήνων αλλά και της δημιουργίας του νέου κυττάρου, έργο που χρηματοδοτείται, ως γνωστόν, με 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια ενώ και ο Δήμος Ηρακλείου θα συβάλλει στη χρηματοδότησή του.

Μετά τη συνάντηση ο Γ.Γ της Περιφέρειας δεν προέβη σε καμία δήλωση ενώ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Ερ: κ. Δήμαρχε, ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης με τον Περιφερειάρχη;

Απ: Έχει καθιερωθεί γενική συνεργασία με το Γ.Γ. Σήμερα είχαμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη και μαζί με την ΤΕΔΚ την οποία εκπροσωπούσα εγώ και τον ΕΣΔΑΚ από τον οποίο παραβρίσκονταν ο πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ανταλλάξαε απόψεις με το Γ.Γ και για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε σχέση με την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΤΕΔΚ μαζί με τον ΕΣΔΑΚ, σε αναμονή της συνάντησης, την ερχόμενη εβδομάδα, με τους φορείς της περιοχής, μετά από τη χθσινή συνεδρίαση και συζήτηση με τους 8 δημάρχους της Μεσαράς, έτσι ώστε να μας απαντήσουν για το θέμα του ΧΥΤΑ που χρειάζεται η περιοχή. Τα πράγματα, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνονται πιο αυστηρά. Να ξέρετε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθούν πλέον ανεξέλεγκτες χωματερές. Θα υπάρξουν πρόστιμα και παρακρατήσεις από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που έρχονται στην αυτοδιοίκηση. Ακόμη συζητήσαμε τη δημοπράτηση και του νέου κυττάρου και της αποκατάστασης της χωματερής στους Πέρα Γαλήνους, που πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα λόγω της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υπάρχει μια απόφαση για χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, θα το χρηματοδοτήσει και ο Δήμος αλλά πιστεύω ότι θα βρεθούν και άλλοι πόροι. Πιστεύω ότι όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί όλες οι εξελίξεις.

Ερ: Όταν λέτε για ΧΥΤΑ στη Μεσαρά εννοείται ότι θα δέχεται τα απορρίμματα μόνο των Δήμων της περιοχής;

Απ: Η ανακοίνωση που βγήκε μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους στα γραφεία του ΕΣΔΑΚ τονίζει ακριβώς αυτό: Υπάρχει ένας νομρχιακός και ένας περιφερειακός σχεδιασμός και αυτό που εκκρεμεί είναι που θα εναποθέτουν τα απορρίμματά τους οι 8 Δήμοι της Μεσαράς. Είναι ευθύνη λοιπόν των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών να λυθεί το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόστιμα και τις παρακρατήσεις που ανέφερα παραπάνω.

Ερ: Μπορούμε να προχωρήσουμε στην απεμπλοκή των χρημάτων χωρίς να δημοπρατηθεί το έργο στην Αγία Βαρβάρα;

Απ: Στόχος μας είναι να μη μείνει καμιά περιοχή εκτός διαχείρισης. Στόχος μας είναι να μη χαθεί κανένα ευρώ και να επιτύχουμε την καλή τελική λύση για την Κρήτη. Εκεί αποσκοπούν όλες οι συνεχείς συναντήσεις και συνεργασίες και με το Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης.

Ερ: Θα υπάρξει δέσμευση από τη μεριά σας ότι ο ΧΥΤΑ της Μεσσαράς θα εξυπηρετεί μόνο τους Δήμους της Μεσαράς;

Απ: Υπάρχει απόλυτη δέσμευση. Όπως σας είπα το Ηράκλειο προχωρεί και στην αποκατάσταση και στο νέο κύτταρο στους Πέρα Γαλήνους και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δικά του απορρίμματα. Μετά έχουμε το χρόνο να δούμε το θέμα του εργοστασίου, σε δύο ή τρία χρόνια, που θα λύσει συνολικά το πρόβλημα ενώ παράλληλα μ την ανακύκλωση που προχωρεί ο όγκος των απορριμμάτων θα μειωθεί κατά 50%. Όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης με προγράμματα θα ενημερώσουμε τους δημότες του Ηρακλείου και των άλλων πόλεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos