Εργασίες

Φράγμα Αποσελέμη

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης  Σεραφείμ Τσόκας επισκέφθηκε τη  Τρίτη (20/3) την περιοχή που εκτελούνται τα έργα του φράματος Αποσελέμη προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας των εργασιών τους από την ΕΥΔΕ/Αποσελέμη και την Ανάδοχο εταιρία.
Ο κ. Τσόκας αφού τόνισε την σημασία που έχει για την ανατολική Κρήτη ο όλο έργο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του.

«Είναι ένα μεγάλο έργο όπως ξέρετε και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα είναι η κατασκευή του κυρίως φράγματος, το φράγμα κατασκευάζεται παράλληλα με την δημιουργία του πρακαμπτηρίου δρόμου, και το δεύτερο είναι τα δίκτυα τα οποία επεκτείνονται μέχρι τον Αγ. Νικόλαο και μέχρι το Ηράκλειο» τόνισε ο κ. Τσόκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ- με την έκπτωση- αναμένεται το 2010 και όπως δήλωσε ο Γ.Γ. «Το 2010 θα έχουμε έργο ολοκληρωμένο, που θα μπορεί να προσφέρει νερό σε όλο το παράλιο μέτωπο από το Ηράκλειο μέχρι τον Αγ. Νικόλαο».

Σύσκεψη

Φράγμα Αποσελέμη

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Γ.Γ.:
Σήμερα κάναμε μια επίσκεψη στο φράγμα Αποσελέμη για να δούμε την πρόοδο των εργασιών σε συνεργασία με την ΕΥΔΕ Αποσελέμη και την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Έγινε μια ενημέρωση στα γραφεία της ΕΥΔΕ και ξενάγηση στον τόπο εδώ όπου γίνονται τα έργα. Είναι ένα μεγάλο έργο όπως ξέρετε και χωρίζεται σε δύο μέρη. ο ένα είναι η κατασκευή του κυρίως φράγματος, το φράγμα κατασκευάζεται παράλληλα με την δημιουργία του παρακαμπτηρίου δρόμου, και το δεύτερο είναι τα δίκτυα τα οποία επεκτείνονται μέχρι τον Αγ. Νικόλαο και μέχρι το Ηράκλειο. Και τα δύο αυτά το μεν η κατασκευή του κυρίως φράγματος έχει ξεκινήσει, τα δε δίκτυα θα ξεκινήσουν και αυτά σύντομα μιας και δημοπρατήθηκαν πέρυσι. Έτσι λοιπόν το 2010 θα έχουμε έργο ολοκληρωμένο, που θα μπορεί να προσφέρει νερό σε όλο το παράλιο μέτωπο από το Ηράκλειο μέχρι τον Αγ. Νικόλαο. Προηγείται η κατασκευή του φράγματος. Όως αντιλαμβάνεσθε, και στην δεύτερη εργολαβία είναι οι αγωγοί μεταφοράς του νερού και η σύνδεση με το Οροπέδιο για την απόξιση του νερού εκεί.

Ερ. Πότε αναμένετε να αρχίσουν οι εργασίες δεύτερης φάσης; 
Απ. Η δεύτερη φάση του έργου θα ξεκινήσει σε τέσσερις μήνες από ότι με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες ώστε να προχωρούν παράλληλα τα έργα με την πρώτη φάση. Στην πρώτη φάση κατασκευάστηκε ο παρακαμπτήριος δρόμος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2007 για να μπορέσει να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση προς το Οροπέδιο.

Ερ. Οι δύο φάσεις του έργου τι προϋπολογισμό έχουν;
Απ. Συνολικά το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής και είναι ύψους 100.000.000 ευρώ. Σε 25 εκ. η πρώτη φάση και 75 εκ. η δεύτερη φάση η οποία έχει και σήραγγες και διυλιστήριο κ.α.

Ερ. Θα ρολάβουμε με τα χρονικά χρονοδιαγράμματα;
Απ. Αυτό είναι κάτι το οποίο το χειρίζεται το Ταμείο Συνοχής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος ο δικός μας είναι να δουλεύουμε με βάση τις προθεσμίες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο στόχος, να επιτύχουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα. Από κει και πέρα είναι θέμα του Ταμείου Συνοχής και του ΥΠΕΧΩΔΕ το πως θα ακολουθήσουν αυτήν την πορεία.

Ερ. Επειδή είναι ένα μεγάλο έργο και ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό οι εργασίες, έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα κατά την πορεία των εργασιών;
Απ. .Όχι, απ΄ ότι ενημερώθηκα οι δυσκολίες υπήρχαν πριν ξεκινήσει το έργο. Μ΄ όλες αυτές τις διαδικασίες που υπήρχαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί είχαν καθυστερήσεις. Από την στιγμή που εκτελείται το έργο δεν υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos