Γιάννης ΠευκιανάκηςΑρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η απεργία των ναυτεργατών της Π.Ν.Ο., και στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τη Κρήτη προς την κεντρική Ελλάδα και βέβαια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να περιμένουν περί τα 200 φορτηγά ψυγεία στο Ηράκλειο, χωρίς καμία πιθανότητα αναχώρησης, με κίνδυνο να καταστρφούν τα ευπαθή προϊόντα, και να ζημιωθούν οι παραγωγοί. Όπως είπε στον 104.4 ο πολιτευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πευκιανάκης, η κατάσταση είναι εκρηκτική.
 
Η συνέντευξη αναλυτικά
 
Κοιτάξτε καταλαβαίνετε και ξέρετε ακριβώς που είναι το πρόβλημα. Λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούνε να μεταφερθούνε α κηπευτικά της Ιεράπετρας του Κουτσουρά , του Ηρακλείου από το Τυμπάκι, όλης της Μεσσαράς, να μεταφερθούν στις αγορές δηλαδή στην Αθήνα για να πουληθούν.
 
Είναι τεράστιο πρόβλημα , έχει προκαλέσει αγανάκτηση και στους παραγωγούς. Έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και στην κοινωνία γιατί αντιλαμβάνεστε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της παραγωγής δε μπορούν οι αγρότες να μεταφέρουν και να πουλήσουν τα κηπευτικά τους. Για αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα και κυρίως να το καταλάβουν οι απεργοί της ΠΝΟ.
 
Η ΠΝΟ έχει τα δικά της δίκια, συμφωώ, εγώ δε θέλω να αμφισβητήσω την απεργία που κάνουν οι ναυτεργάτες, είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας. Βεβαίως, αλλά από εκεί και ύστερα είναι ιερό το δικαίωμα της ελευθερίας της επικοινωνίας, δηλαδή του να μπορούν να μεταφέρουν την πααγωγή τους οι αγρότες μας στην Αθήνα.
 
Και θέλετε να σας πως και κάτι; Οι λαϊκές εταιρείες βάσης, η ΑΝΕΚ, οι Μινωικές, η ΛΑΝΕ, φτιαχτήκανε με βάση ακριβώς αυτήν την παραγωγή, φτιαχτήκανε με τον πόνο και τον ιδρώτα του παραγωγού, του αγρότη που δανείζεται, χρεώνεται και κάποια στιγμή θέλει να πουλήσει. Αυτοί στήριξαν τις εταιρείες λαϊκής βάσης.
 
Βεβαίως σήμερα είναι στο χρηματιστήριο, εντάξει προχώρησαν, φτιαχτήκανε αλλά δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο να εξασφαλίσουν συμφωνία με την ΠΝΟ και να πούνε ότι διαθέτουνε ένα οχηματαγωγό, το οποίο να μεταφέρει, όπως έγινε και στο παρελθόν,  γιατί αυτή δεν είναι καθόλου καινούρια διαδικασί, την παραγωγή του αγρότη του φτωχού να πουληθεί στην Αθήνα;
 
Ξέρετε καμιά φορά σκεφτόμαστε και αρνητικά και λέμε μήπως παίζονται παιχνίδια, μήπως παίζονται κάποια άλλα συμφέροντα, μήπως κάποιοι θέλουν μετά τη μία σφαλιάρα να δσουν και άλλη στους αγρότες.Κάπου λοιπόν αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα.
 
Έγινε τακτική επικοινωνία και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά, γιατί ξέρει καλά ο θέμα που υπάρχει στα θερμοκήπια και στην αγροτιά. Είναι γνώστης του προβλήματος και ο περιφερειάρχης ο κ. Τσόκας , είναι γνώστες και  στο υπουργείο Εμπορίου. Όλοι ξέρουν  τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και θα πρέπει να βρεθεί λύση. Δε μπορί να συνεχιστεί αυτό.
 
Και εγώ από τον 104.4 καλώ τους συνδικαλιστές, το εργατικό κέντρο του νομού μας, καλώ τον Μανώλη τον Πεπόνη, ο οποίος όπως ξέρετε είναι αξιόλγος άνθρωπος, σοβαρός, ξέρει να μεταφέρει τα προβλήματα, να μεταφέρει αυτό το μήνυμα προς τους ανθρώπους της ΠΝΟ, ότι δηλαδή η Κρήτη  είναι αγανακτισμένη, διότι εδώ πλήττεται η κοινωνία.
 
Είναι 200 φορτηγά έτοιμα φορτωμένα και μένουν πίσω. Δηλαδή τι θα γίνει θα τα ρίξουμε πίσω στη θάλασσα;. Αξία και σημασία έχει να βρεθεί μία λύση. ¶λλωστε δε θίγεται το απεργιακό τους δικαίωμα.
 
Υπάρχει εδώ ένα κοινωνικό όφελος, από το οποίο ζουν οι γραμμές και που ζουν οι ναυτεργάτες. Είναι δική τους υποχρέωση και απαίτηση δική μας, των αγροτών της Κρήτης να εξασφαλιστεί ταχύτατα και άμεσα η μεταφορά των κηπευτικών στην Αθήνα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, για να μην έχουμε μάχε στα λιμάνια.
 
Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos