Πλάκα, όπου ανταγωνισμός, πίπτει ράβδος
τα καΐκια για Σπιναλόγκα

Με όλα όσα έχουν γίνει από την αρχή της τουριστικής περιόδου στον κόλπο της Ελούντας, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Εννοούμε τον ξυλοδαρμό καπετάνιου τουριστικού σκάφους ανταγωνιστή, το οποίο σκάφος δεν αποδέχεται ως μέλος της η Συνεργατική. Το ξύλο έπεσε το πρωί της Κυριακής, λίγο πριν από τον απόπλου προς Σπιναλόγκα.

Οι καυγάδες είχαν αρχίσει πολύ ενωρίτερα εφέτος, με την εμφάνιση του νέου σκάφους, στο οποίο άρχισαν πολλών μορφών εμπόδια, το λιμεναρχείο μπήκε στη μέση, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε οι τιμές των εισιτηρίων με αποτέλεσμα ρεζιλίκια με τους ξένους, ο ιδιοκτήτης του νέου σκάφους επέμενε με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό του καπετάνιου του το πρωί της Κυριακής.

Άλλωστε και στην αντίστοιχη περίπτωση στο Σχίσμα όπου εκκλήθη να αποφασίσει το δημοτικό λιμενικό ταμείο Αγίου Νικολάου και δεν αποφάσισε, οι απειλές των πολλών προς τον ένα που θέλει να μετακινηθεί από τη χωμάτινη προβλήτα στη κεντρική στο Σχίσμα, δεν επιδέχονται παρερμηνείες.

Βέβαια η εξήγηση είναι απλή: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, λέει ο Σπύρος Καλογήρου στη ταινία Λόλα και τελικά αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επισκεψιμότητα της Σπιναλόγκας θα καταλάβει: π.χ. το 2014, οι επισκέπτες ήσαν 372.435. Όλοι μεταφέρθηκαν με τα καραβάκια από Πλάκα, Σχίσμα και Άγιο Νικόλαο. Οπότε: 372.435 επισκέπτες Χ 8 Ευρώ το εισιτήριο μεταφοράς μας κάνει:  2.979.480 Ευρώ !!! Άρα υπάρχει ψωμί για όλους ….. αλλά;;;

Δεν γνωρίζουμε εάν έχει μειωθεί η κίνηση φέτος λόγω της αύξησης του τιμήματος εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Θα πρέπει όμως να γίνει έγκαιρα κατανοητό ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η πολλώ λογιώ ασυδοσία στη περιοχή γύρω από τη Σπιναλόγκα. Κάποια στιγμή στο μέλλον, εάν πάνε όλα καλά και η νησίδα ανακηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, θα αυξηθεί και άλλο η κίνηση, αλλά δεν θα μπορεί κανείς να κάνει “τα δικά του”, γιατί θα μπουν κανόνες απαράβατοι: από το που και πως τα καΐκια, μέχρι τι χρώμα θα έχουν οι τέντες στα εστιατόρια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos