Αγία ΦωτεινήΠλήθος πιστών από όλο το Νομό Λασιθίου και την υπόλοιπη Κρήτη προσήλθαν μέχρι σήμερα ενώ πολλοί περισσότεροι αναμένονται να συρρεύσουν μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας για να προσκυνήσουν το χαρυτόβρυτο ιερό λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωζόμενο τεμάχιο αγίου λειψάνου, το δεξιό πόδι της Αγίας, που διατηρείται άφθαρτο 1940 χρόνια από το μαρτύριό της και αποτελεί ζωντανή απόδειξη της αγιότητας της Σαμαρείτιδας, αλλά και της συνεχούς παρουσίας των αγίων στη ζωή μας.
 
Στην Κρήτη μεταφέρθηκε με την φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται. Η επίσημη υποδοχή του αγίου Λειψάνου, έγινε την περασμένη Τετάρτη 17/5 σε κομβικό σημείο της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος παρέλαβε το ιερό λείψανο από τον Ηγούμενο της Μονής Ιβήρων Αρχιμ. π. Ναθαναήλ.
 
Ο ιερός Κλήρος της περιοχής και ο ευσεβής λαός με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Νικ. Χριστοφακάκη υποδέχθηκε σε συναισθήματα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης το ιερό λείψανο, που έρχεται για δεύτερη φορά μετά από οκτώ χρόνια για να λαμπρύνει την πανήγυρη του μεγαλοπρεπύς και περικαλλούς Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής.
 
Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας, των προσκοπικών Ομάδων και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, τό ιερό κειμήλιο κατευθύνθηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. κ. Ευγενίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Μονής Ιβήρων και τη συνοδεία του για την ανταπόκριση στό αίτημα της Τοπικής Εκκλησίας να εξέλθει το ιερό λείψανο από την Αθωνική πολιτεία για να εκτεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών με την ευκαιρία του εορτασμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
 
Στην αντιφώνσή του ο Πανοσιολ. Ηγούμενος Αρχιμ. Ναθαναήλ εξέφρασε τη χαρά για την υποδοχή της ελεύσεως του ιερού λειψάνου στην όμορφη και ιστορική πόλης της Ιεράπετρας και αναφέρθηκε στην ολοκληρωτική αφοσίωση της Αγίας στο Xριστό, που μεταμορφώθηκε σε μεγάλο απόστολο της πίστης και ομολόγσε τη θεότητα του Χριστού, όχι μόνο στους συμπατριώτες της αμέσως μετά την καθοριστική συνάντησή της με τον Κύριο, αλλά και στην Παλαιστίνη, την Aφρική και τη Pώμη, μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο της ίδιας και όλης της οικογένειας της. Παρουσία του Ιερού λειψάνου
 
Το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου τελέσθηκε Αγρυπνία για τους διαγωνιζομένους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενόψει μάλιστα και των εξετάσεων για την εισαγωγή των αποφοίτων στα Α.Ε.Ι. και τα Α.Τ.Ε.Ι. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος που τέλεσε την θεία Λειτουργία, ιάβασε ειδική ευχή για τους διαγωνιζομένους μαθητές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους παρισταμένους μαθητές, ενώ κατά τη διάρκεια της Αγρυπνίας εψάλη ειδική παράκληση υπέρ φωτίσεως και ενισχύσεως των εξεταζομένων μαθητών και ιδιαιτέρως των υποψηφίων για να εισαχθούν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 
Την Παρασκευή 19/5 το άγιο λείψανο μεταφέρθηκε από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ και τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Κύριλλο στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Ιεράπετρας, όπου του επιφυλάχθηκε θερμ υποδοχή. Ο Πρόεδρος-Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, ο Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, Νομ. Σύμβουλοι, ο πολιτευτής κ. Ι. Πευκιανάκης, το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του Νοοσοκομείου, υποδέχθηκαν κρατώντας λευκές αναμμένες λαμπάδες το ιερό λείψανο, το οποίο παρέμεινε αναλλοίωτο μέσα από τη φθορά του χρόνου, ενώ οι πρόσκοποι και οι Εθελοντές Σαμαρείτες το έρρεναν με ροδομέταλα.
 
Στη συνέχεια ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ναθαναήλ ανέπεμψε δέηση υπέρ αναρρώσεως και θείας βοηθείας των ασθενών και διήλθε όλους τους θαλάμους, δίδοντας την ευκαιρία στους ασθενείς να ασπασθούν το άγιο λείψανο και να λάβουν την ευλογία και την χάρη της Αγίας Φωτεινής Ακολούθησε η μεταφορά του αγίου Λειψάνου στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, όπου ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Υπάλληλοι και οι παρισταμένοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να το προσκυνήσουν.
 
Αγία ΦωτεινήΟ Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την Τοπική Εκκλησία και τον Καθηγούμενο π. Ναθαναήλ για τη μεγάλη τιμή να διέλθει το ιερό λείψανο την είσοδο του Δημοτικού καταστήματος για να ενισχυθούν πνευματικά οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια το ι. Λείψανο μεταφέρθηκε στο παρακείμενο κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας, όπου με μεγάλο σεβασμό το υποδέχθηκαν και το ασπάσθηκαν ο Δ/κτής του Τμήματος Αφαλείας κ. Χαρ. Δανδουλάκης, ο Δ/κτής του Τμήματος Τροχαίας κ. Κων/νος Περάκης, ο Δ/κτής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Ιωάν. Γαρεφαλάκης, οι Αστυνομικοί των τριών Τμημάτων και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά.
 
Το πρωί του Σαββάτου 20/5 μεταφέρθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κων//νου και Ελένης Γρα-Λυγιάς, όπου το προηγούμνεο απόγευμα είχε τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου. Το πρωί του Σαββάτου ο Σεβ. κ. Ευγένιος τέλεσε τη θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τους Ιερείς των γειτονικών Ενοριών και μίλησε επίκαιρα για την ξεχωριστή αυτή πανήγυρη που λάμπρυνε η παρουσία του ιερού λειψάνου από την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, αλλά και η καλλικέλαδη ψαλμωδία του χορού των Αγιορειτών Πατέρων υπό τη διεύθυνση του Γέροντα Σπυρίδωνα από την Αδελφόητα των Γερασιμαίων από την Μικρά Αγία ¶ννα.
 
Ανάμεσα στο πλήθος των πιστών που προσήλθαν στην πανήγυρη και ασπάσθηκαν το άγιο Λείψανο ήταν ο Νομάρχης κ. Αντ. Στρατάκης, ο Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, Αντιδήμαρχοι, πολιτευτές και επρόσωποι των τοπικών αρχών. Το ιερό λείψανο επέστρεψε στον εορτάζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής, όπου το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τυάνων κ. Παϊσίου, Αρχιερέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ηγουμένου της Ιράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου της Νέας Υόρκης.
 
Την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον κατάμεστο από πιστούς και τις τοπικές αρχές πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος και τον Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος, αφού μίλησε για την αποκάλυψη της μεσσιανικότητας του Ι. Χριστού στην Σαμαρείτισσα γυναίκα, ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη της ελληνορθόδοξης ομογένειας της Αμερικής, ο οποίος υπεβλήθη σε κόπο και ταξίδευσε από την Αθήνα για να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Ιεράπετρας.
 
Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ για την ανταπόκριση στο αίτημα της Τοπικής Εκκλησίας να εξέλθει το ιερό Λείψανο από την Αθωνική πολιτεία προκειμένου να εκτεθεί σε προσκύνηση για αγιασμό και ενίσχυση των πιστών με την ευκαιρία του εορτασμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού, καθως και τον Γέροντα Σπυρίδωνα και το χορό των Μικραγιαννανιτών Πατέρων που έψαλλαν με το βυζαντινό ύφος και κατά την αγιορείτικη τάξη, μεταφέροντας τους πιστούς κυριολεκτικά στα επουράνια.
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Σεβ. κ. Ευγένιο για την πρόσκλησή του, τονίζοντες την κοινή αφοσίωση και άμεση αναφορά των δύο Ιεραρχών, αλλά και των παρισταμένων Αγιορειτών Πατέρων και ολοκλήρου της Αθωνικής πολιτείας, προς το προπύργιο της Ορθοδοξίας, το μαρτυρικό Φανάρι και την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αγωνιώδη προσπάθεια την ελληνορθόδοξης ομογένειας μέσα σε ένα αντίχριστο περιβάλλον, προκειμένου να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας και να διατηρήσει την πίστη τν πατέρων, τη μητρική γλώσσα και την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Ευχήθηκε τέλος η Αγία Φωτεινή, με τη ζωντανή παρουσία του ιερού λειψάνου της, να πρεσβεύει συνεχώς για να γνωρίσουμε πραγματικά τον Θεάνθρωπο Ι. Χριστό και να κατανοήσουμε σωστά τις ιερές γραφές, ώστες οι νεοέλληνες να μην πάψουν υμνούν και να υπερυψούν τον Κύριον «εις πάντας τους αιώνας». Το ιερό λείψανο στη Σητεία Το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαΐου το ιερό λείψανο της Αγίας Φωτεινής μεταφέρθηκε στην πόλη της Σητείας.
 
Η επίσημη υποδοχή, με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων της Επαρχίας Σητείας καί πλήθους πιστών έγινε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου εκτέθηκε σε προσκύνημα. Αμέσως ακολούθησε η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας για τους διαγωνιζόμενους μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, όπου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο και τους Ιερείς της πόλεως και γειτονικών Ενοριών.
 
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος διάβασε ειδική ευχή για τους δοκιμαζομένους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Το πρωΐ της Δευτέρας 22/5 το άγιο Λείψανο μεταφέρθηκε από τον Σεβ. κ. Ευγένιο στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Σητείας, όπου διήλθε όλους τους θαλάμους των ασθενών, ενώ το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Παράκληση της Αγίας Φωτεινής.
 
Αργά το βράδυ ανεχώρησε από την πόλη της Σητείας και για το το πρωΐ της Τρίτης 23 Μαΐου από την Ιεράπετρα για το «Περιβόλι της Παναγίας».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos