Γιάννης Πλακιωτάκης

Βουλευτής Λασιθίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης με θέμα: τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης .Ε. (ΟΑΝΑΚ).

Αναλυτικά η ερώτηση.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΝΑΚ) είναι Ν.Π.Ι.Δ. που ιδρύθηκε με το ΠΔ 125/91 ως Δημόσιος Οργανισμός του άρθρου 36 παρ,1 του Ν .849/78 τελούσε υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθώς αι του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Σκοπός του ήταν η εκπόνηση πάσης φύσεως προγραμμάτων ανάπτυξης της περιοχής αρμοδιότητας του (Νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου), η μελέτη η χρηματοδότηση, η εκτέλεση, η λειτουργία και η αξιοποίηση έργων κοινωφελών και δηοσίου εν γένει ενδιαφέροντος καθώς και η ανάληψη πάσης φύσεως επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
Μοναδικός μέτοχος του ΟΑΝΑΚ ήταν το Ελληνικό Δημόσιο. Όμως σης αρχές του 2001 με βάση το ΠΔ 304/98 η τότε κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών του Οργανισμού στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στις ΤΕΔΚ και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Λασιθίου υπό την προϋπόθεση καταβολής αντιτίμου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα, εκτός από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ρακλείου που κατέβαλε το αναλογούν ποσό για την εξαγορά του 20% των μετοχών του Οργανισμού, κανείς από τους υπόλοιπους εν δυνάμει μέτοχους, ούτε κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά ούτε και μέχρι σήμερα, έχει καταβάλει το αντίτιμο των μετοχών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΤΩΝ ΕΡΩΤΑΣΤΕ;

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει ακόμη το 80% των μετοχών του ΟΑΝΑΚ;
2. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο κατά την τελευταία πενταετία απουσιάζει από την διοίκηση του Οργανισμού, εφόσον κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του;
3. Προτίθενται τα Υπουργεα Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ να αναλάβουν και ποιες πρωτοβουλίες για τη ανάκτηση της Διοίκησης του Οργανισμού» όπως προβλέπει το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του, ή θα υιοθετήσουν ένα μεικτό σύστημα διοίκησης στην οποία θ συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos