Πλακιωτάκης, καθυστερήσεις πληρωμών ενέργειας από ΑΠΕ
φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη με θέμα: “Δραματικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα μη διασυνδεόμενα νησιά”

κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι νησιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, από φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς δεν έχει προηγούμενο. Η στάση πληρωμών από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ σε συνδυασμό με την υπερημερία των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, έχει διαμορφώσει μια κατάσταση κυριολεκτικά αφόρητη και απελπιστική για αυτούς.

Σήμερα, κάθε παραγωγός, έχει τιμολογημένο αλλά ανείσπρακτο, το ποσό που αντιστοιχεί στην παραγωγή 7 μηνών(Απρίλιος έως Οκτώβριος), το οποίο ισοδυναμεί με πάνω από τα 2/3 του ετήσιου τζίρου τους, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας της περιόδου αυτής. Επιπρόσθετα, για το ανείσπρακτο αυτό ποσό έχει καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο αναλογών Φ.Π.Α αλλά και ένα μέρος του φόρου εισοδήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ τέλος, αδυνατεί να προσδιορίσει στους παραγωγούς τον ακριβή χρόνο εξόφλησης τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα δάνεια τους είναι στην πλειονότητα τους «κόκκινα» και η μη εξόφληση τους από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει ήδη μετακυλήσει αλυσιδωτά την αδυναμία πληρωμής τόσο των ασφαλιστικών όσο και των φορολογικών υποχρεώσεων τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι αρκετοί νησιώτες παραγωγοί, να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων για τις οφειλές τους τόσο στις Τράπεζες όσο και στο ίδιο το κράτος, το οποία κατά τραγική ειρωνεία έχει την αποκλειστική ευθύνη για ότι θλιβερό βιώνουν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας  από ΑΠΕ στα μη διασυνδεόμενα νησιά, ουδόλως σχετίζονται με την εισπραξιμότητα των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως ισχύει με τις ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος. Και αυτό γιατί:

α) ο ειδικός λογαριασμός που χειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν και είναι πλεονασματικός, με πλεόνασμα περί τα 370 εκατ. Ευρώ και

β) ο ειδικός λογαριασμός από τον οποίο πληρώνονται οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεόμενα νησιά έχει δύο κύριες συνιστώσες εσόδων. Τα ποσά που υπολογίζονται ως γινόμενο του ΜΜΚ (μέσο μεταβλητό κόστος) θερμικών μονάδων επί τις μεγαβατώρες ενέργειας που παράγονται και τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων).

Σύμφωνα με τον νόμο το ΜΜΚ καταβάλλεται απαρέγκλιτα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα από την ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αποτελεί ανελαστική δαπάνη. Επομένως ή η ΔΕΗ δεν τηρεί τον νόμο ή ο ΔΕΔΔΗΕ παρακρατεί παράνομα τα ποσά που προορίζονται αποκλειστικά για πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, προκειμένου να καλύψει άλλες λειτουργικές του ανάγκες, πληρωμές προσωπικού, υπεργολάβων κλπ.

καθυστερήσεις πληρωμών: με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επιβάλλει στην ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ να τηρούν απαρέγκλιτα τον νόμο και τον κώδικα των μη διασυνδεομένων νησιών;
  2. Παρακρατούνται ως «μαξιλάρι ρευστότητας» για λειτουργικές και λοιπές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ, ποσά που προορίζονται για την πληρωμή παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεόμενα νησιά;
  3. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή πλάνο εξόφλησης των εν λόγω παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Βουλευτής Ν. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos