ποιος πληρώνει για να καλυφτούν τα κενά της τηλεόρασης;
εγκατάσταση εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης

Μετά την έλευση της Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα, κάποιοι άλλοι όροι μπήκαν στη ζωή μας, όπως κάλυψη, λευκές περιοχές, gap fillers και άλλα τινά.

Ποτέ βέβαια δεν μας απάντησε κανείς από τη Βουλή γιατί από τα 276 τόσα σημεία ανά την Ελλάδα που έπρεπε να καλύψει η Digea, καλύφτηκαν μόνο 156. Έκτοτε στις “λευκές” περιοχές, δηλ. χωρίς κάλυψη, θα πρέπει να πληρώνει κάποιος είτε ΟΤΕ είτε NOVA για να δει.

Τον τελευταίο καιρό άρχισε και πάλι η φιλολογία ως νερό κάτω απ’ τ’ άχυρα, για το πως θα μπορούσαν να καλυφτούν αυτά τα κενά και με ποιο τρόπο. Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για το ποιος θα πληρώσει όλο αυτό, αλλά κανείς δεν μπαίνει στην ουσία.

Έρχεται σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Οι περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης του Νομού Ηρακλείου που εντάσσονται στο έργο της κάλυψης

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη των λευκών περιοχών της χώρας, μεταξύ αυτών και των περιοχών του Νομού Ηρακλείου. Ήδη η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει καταγεγραμμένες τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης σε όλη την επικράτεια. Στους επισυναπτόμενους 2 πίνακες συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές που αφορούν αποκλειστικά στο Νομό Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι στον πίνακα Α΄ αναφέρονται οι περιοχές του Ν. Ηρακλείου εκτός τηλεοπτικής κάλυψης που εντάσσονται άμεσα στο έργο της κάλυψης, και δύνανται να επιχορηγηθούν με την έναρξη της υλοποίησής του, ενώ στον πίνακα Β΄ εντάσσονται εκείνες που δύνανται να υπαχθούν σε αυτό μετά από την κατάθεση βεβαίωσης – υπεύθυνης δήλωσης του οικείου Δήμου προς τη ΓΓΤΤ και κατόπιν διενέργειας σχετικού ελέγχου της ΕΕΤΤ σε αυτούς. Επισημαίνεται επίσης ότι  στον πίνακα Β΄ εντάσσονται οι οικισμοί, για τους οποίους δεν υπήρξε σύμφωνο αποτέλεσμα μεταξύ των μετρήσεων της ΕΕΤΤ και των θεωρητικών προβλέψεων της προαναφερθείσας μελέτης και γενικώς χρήζουν περαιτέρω ενεργειών αποτύπωσης κάλυψης.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης επικοινώνησε με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, κάνοντας εν συνεχεία την ακόλουθη δήλωση:  «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προχωρά με όρους διαφάνειας και με αποφασιστικότητα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία από την οποία θα επωφεληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε όλες οι περιοχές  – και φυσικά το Ηράκλειο – να έχουν πλήρη τηλεοπτική κάλυψη και τα όποια κενά ή ανισότητες με όλες τις δικλείδες και τα διαθέσιμα εργαλεία επιτέλους να καλυφθούν».

Επισυνάπτονται οι δύο σχετικοί πίνακες που αφορούν στο Νομό Ηρακλείου.

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, κρύπτεται το βασικότερο: Ποιος πληρώνει. Κάτι έχουμε ακούσει για Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω κάποιων “καναλιών” προς τους δήμους. Δηλ. θα πληρώσει ο μέσος φορολογούμενος για να μπουν οι πομποί και να κλείσουν τα κενά ανά την Ελλάδα, με άλλα λόγια θα επιδοτηθούν με αυτό τον τρόπο ιδιωτικές επιχειρήσεις, που ήδη ξαναχρηματοδοτήθηκαν για τον ίδιο λόγο. Και το χειρότερο: θα ανακατευτούν ξανά, άνθρωποι άσχετοι με το θέμα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αντίθετα το ραδιόφωνο ανά την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια τελεί υπό διωγμό, με απίθανες προβλέψεις για να στηριχτούν οι ημέτεροι, με το πλέον κακόγουστο αστείο τη εισαγωγή του DAB δηλ. του ψηφιακού ραδιοφώνου, που επί της ουσίας σημαίνει εκμηδένιση του ακροατηρίου. μιας και ψηφιακοί δέκτες είναι ελάχιστοι και ακριβοί.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι βουλευτές μας: Ποιος πληρώνει;

Κοινοποιήσαμε το άρθρο στον κ. Ηγουμενίδη και πήραμε την παρακάτω απάντηση:

«Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η DIGEA, λόγω της σύμβασης που υπέγραψε με το Δημόσιο επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, καλύπτει τη χώρα με ψηφιακό σήμα αποκλειστικά και μόνο με όρους «Πληθυσμιακούς» και όχι «Γεωγραφικούς».

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει την υποχρέωση να καλύψει το 100% της ελληνικής επικράτειας, όπως συνέβαινε με την ΕΡΤ στην αναλογική εποχή.

Ως γνωστόν, η DIGEA αποτελεί κοινοπραξία των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών. Ο διαγωνισμός για τον πάροχο ψηφιακού σήματος πραγματοποιήθηκε μόνο με ένα διαγωνιζόμενο: την κοινοπραξία των ίδιων των ιδιοκτητών των καναλιών και κατακυρώθηκε στη DIGEA έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΡΤ είχε –τυχαία (;)- κλείσει χάρη στο «μαύρο» του κ. Σαμαρά, την περίοδο της διενέργειας του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή οι άλλοι διαγωνιζόμενοι αποχώρησαν όταν διαπίστωσαν τα απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα που είχαν προβλεφθεί για την εκτέλεση του έργου. Όταν αποχώρησαν οι υπόλοιποι, οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν προκειμένου να διευκολυνθεί ένας μόνο, δηλαδή η εταιρεία που κέρδισε τελικά.

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί με την Digea, προέβλεπε ότι πέραν των 126 σημείων, τα οποία ως δια μαγείας μειώθηκαν από τα 270 της αρχικής μελέτης, και για τα υπόλοιπα σημεία το κόστος θα καλύπτονταν από τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός της δράσης (16 εκατ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ, ενώ μέρος ή σύνολό του μπορεί να καλυφθεί από το Αποθεματικό της ΕΕΤΤ και δεν επιβαρύνουν τον φορολογούμενο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ένα σημαντικό μέρος προέρχεται από πρόστιμα, ή και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos