Ο κόλπος της Ελούντας από τα υψώματα του ΒρουχάΤο ζήτημα της προώθησης άδικων και υπέρμετρα περιοριστικών πολεοδομικών ρυθμίσεων που παραγνωρίζουν τις ουσιαστικές ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας του Βρουχά έθεσε με επιστολή του ρος τον υπουργό Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Ο βουλευτής ρωτά για την αβίαστη υιοθέτηση υπέρμετρα αυστηρών ρυθμίσεων που περιορίζουν τα δικαιώματα των ατοίκων των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της ελληνικής υπαίθρου χάριν της δημιουργίας τουριστικών αξιοθέατων.
 
 
Αναλυτικά η επιστολή
 
Για τον κ. Υπουργό Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων
 
Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 28-12-2005 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ομόφωνα ζήτησε την τροποποίηση των προτεινόμενων μέσω της εκπονούμενης Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης του Κόλπου Ελούντας» υπέρμετρα αυστηρών απαγορεύσεων δόμησης σε συγκεκριμένη ζώνη του Δημοτικού Διαμερίσματος Βρουχά, που βρίσκεται στην κορυφογραμμή πάνω από την Σπιναλόγκα και σε οπτική επαφή με το νησί.
 
Συγκεκριμένα η 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρότεινε την ολική απαγόρευση δόμηση σε εκτάσεις γης στην περιοχή του Βρουχά, που οι κάτοικοι τις θεωρούν ως τις περισσότερο αξιοποιήσιμες και με τη μεγαλύτερη αξία.
 
Παρά την πρόταση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που σκοπός της είναι η προστασία των αρχαιολογικών μνημείων στην περιοχή αρμοδιότητάς της, μια χωροταξική μελέτη οφείλει να σταθμίζει την προστασία των μνημείων με τις οικιστικές ανάγκες της περιοχής και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων της.
 
Στόχος της οφείλει να είναι η προώθηση δίκαιων και ευέλικτων ρυθμίσεων που να εξασφαλίζουν έναν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας για την πραγματικά πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά και την αισθητική των τουριστικών περιοχών, χωρίς όμως να θυσιάζονται στο βωμό της τα πραγματικά προβλήματα και τα δικαιώματα των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας που ναι μεν είναι πλούσια σε περιοχές φυσικού ή αρχαιολογικού κάλλους, αλλά δυστυχώς δεν είναι εξίσου πλούσια σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια σε σχέση με τη μητροπολιτική Ελλάδα.
 
Η δημιουργία τουριστικών μνημείων ανά την Ελλάδα με την θέσπιση απόλυτων απαγορεύσεων δόμησης, εάν δεν γίνεται λελογισμένα και λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο και τις ιδιαίτερες δυσκολίες των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας, καταντά αντιδημοκρατικό μέτρο που καταδικάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών οδηγώντας σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών που κρατούν ζωντανή την ελληνική επαρία και την ουσιαστική πολιτιστική κληρονομιά κάθε γωνιάς της χώρας μας.
 
Ειδικά οι κάτοικοι του Βρουχά έχουν αποδείξει ότι σέβονται το μνημείο της Σπιναλόγκας και δίκαια δεν μπορούν να αποδεχθούν την απαξίωση των περιουσιών τους με την απόλυτη απαγόρευση δόμησης που προωθείται και θίγει μονομερώς και υπέρμετρα τις ιδιοκτησίες τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότητα και ουσιαστική διάθεση εύρεσης μιας εξισορροπητικής λύσης το αίτημά τους για αναθεώρηση της μελέτης στο σημείο αυτό.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
  • Συμφωνείτε με την αβίαστη υιοθέτηση υπέρμετρα αυστηρών ρυθμίσεων που περιορίζουν πέραν του αναγκαίου μέτρου τα δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της ελληνικής υπαίθρου χάριν της δημιουργίας τουριστικών αξιοθέατων, που όμως αποδυναμώνουν οικονομικά τοπικές κοινωνίες που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν όλα τα συνήθη προβλήματα της ελληνικής επαρχίας;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναθεωρηθεί η «Ειδική Χωροταξική Μελέτη του Κόλπου Ελούντας» στο σημείο που προβλέπει απόλυτη απαγόρευση δόμησης για την περιοχή του Βρουχά, ώστε να υιοθετηθούν τελικά ρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και του φυσικού κάλλους, χωρίς να παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των κατοίκων αδιαφορώντας για την ουσιαστική ανάπτυξη και επιβίωση της εκεί τοπικής κοινωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos