Πολιτιστική ομάδα καθηγητών, απολογισμός, εκλογές
Ημέρα αγάπης της ΠΟΚΑΝ από τη πλατεία Αγίου Νικολάου

Η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου διανύει ήδη τον ένατο  χρόνο δράσης της. Σε όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε να υπηρετήσει με συνέπεια τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε:

Τη στήριξη του εκπαιδευτικού με επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις, την προβολή της τέχνης και τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, την οργάνωση δράσεων για έμπρακτη αλληλεγγύη σε μαθητές και συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όλα αυτά έγιναν πράξη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας τα τελευταία χρόνια. Οι εκδηλώσεις που καταγράφονται παρακάτω αποδεικνύουν ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ακόμη και στα δύσκολα, όταν ενεργούμε ομαδικά.

Έτσι, η ΠΟΚΑΝ είναι πάντα ανοικτή σε νέες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να συνδέσουν το σχολείο με την κοινωνία. Καλεί λοιπόν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου Αγίου Νικολάου σε ανταλλαγή απόψεων και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:30 στο αμφιθέατρο των Γενικών Λυκείων.

Εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΚΑΝ

Άννα Μάμου

Ελένη Τζερεμέ

Ανθή Ρουμπελάκη

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ

Οι εκλογές για την ανάδειξη του προηγούμενου Δ.Σ της ΠΟΚΑΝ πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2015. Η ΠΟΚΑΝ μέχρι τη λήξη του 2016 πραγματοποίησε τις εξής δράσεις:

2015

  • Μάρτιος: Επίσκεψη της Άλκης Ζέη στον Άγιο Νικόλαο: Η συγγραφέας συναντήθηκε και συνομίλησε με μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του δήμου και τιμήθηκε σε ανοιχτή προς το κοινό εκδήλωση. Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Σοφία – Μαυροειδή Παπαδάκη, Στήριξη: ΠΑΟΔΑΝ.
  • Απρίλιος: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσώστων του Ερυθρού Σταυρού (Τμήμα Αγίου Νικολάου) για την αντιμετώπιση περιστατικών που συμβαίνουν στον χώρο του σχολείου.
  • Σεπτέμβριος: Οργάνωση της εκδήλωσης «Επιστροφή στα Θρανία»: Υποδεχτήκαμε τη νέα σχολική χρονιά με χορό και τραγούδι από μαθητικά μουσικά συγκροτήματα στη λίμνη Αγ.Νικολάου και γελάσαμε με αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών με θέμα την πρώτη μέρα στο σχολείο.
  • Οκτώβριος: Διήμερο αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού με γενικό θέμα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση»: Πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, βιωματικά σεμινάρια με συντονιστές τους Δ. Αντωνακάκη, διδάσκοντα Μουσικής Π.Τ.Π.Ε Πανεπιστημίου Κρήτης, Θ. Θωμαδάκη, σκηνοθέτη & υπεύθυνο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων, Μ. Καλουδιώτη, διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου και Σ. Σαρρή, καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης. Επίσης, προβλήθηκε η ταινία «Σ. Φρενέ: Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται».
  • Συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της «Αχτίδας Αλληλέγγυων Πολιτών», για να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους Σύριους πρόσφυγες με τις εξής δράσεις: Προώθηση της εκστρατείας «Τα δάκρυα της προσφυγιάς δεν έχουν εθνικότητα» στα σχολεία για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και την αποστολή τους στους πρόσφυγες της Ειδομένης.
  • Νοέμβριος: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων με τίτλο «Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε»: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ήταν ένα μικρό καράβι» και συζήτηση με τον επίτιμο καθηγητή παιδαγωγικής του ΑΠΘ κ.Γιώργο Τσιάκαλο, τον εκπρόσωπο της ομάδας εθελοντών Κιλκίς/Θεσσαλονίκης-Σύριοι Πρόσφυγες και την ψυχολόγο-εκπρόσωπο της ομάδας δια-Τάραξη Ειρήνη Καμαράτου.
  • Δεκέμβριος: Ημέρα Αγάπης 2015: Συντονισμός της μεγάλης γιορτής φιλανθρωπικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα στην κεντρική πλατεία της πόλης με παζάρι και καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε συνδιοργάνωση με τις Μαθητικές Κοινότητες των σχολείων του Αγ. Νικολάου και τη συμμετοχή σχολείων, συλλόγων και άλλων φορέων του δήμου.
  • Στη διάρκεια του χρόνου το Δ.Σ. της ΠΟΚΑΝ πραγματοποίησε συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς του δήμου για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του «Κουμπαρά της Αγάπης» και έσπευσε να στηρίξει μαθητές και οικογένειες που βρέθηκαν σε ανάγκη .

2016

  • Φεβρουάριος – Μάρτιος: Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας προς τιμήν των συναδέλφων που χάθηκαν πρόωρα για τον εμπλουτισμό της Τράπεζας Αίματος της ΕΛΜΕ Λασιθίου.
  • Μάρτιος:
  • Στο πλαίσιο της «Αχτίδας Αλληλέγγυων Πολιτών» συμμετείχαμε στη 2η  Εκστρατεία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και οργανώσαμε τη Θεατρική παράσταση «Ανεστορούμαι και ανεστορίζω»  που συνοδεύτηκε από  Μουσική Βραδιά  για τις ανάγκες τους σε φάρμακα.
  • 21 Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού Εκδήλωση «Οι μαθητές αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες μέσω της τέχνης»: Συμμετείχαν  μαθητές όλων των  Γυμνασίων  και Λυκείων του Δήμου με δικές τους δημιουργίες Λόγου και Τέχνης .
  • Απρίλιος:
  • Εκδήλωση «150 χρόνια από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου»: Ιστορικό, λογοτεχνικό και μουσικό αφιέρωμα σε συνεργασία με την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ν. Λασιθίου.
  • Θεατρική παράσταση «Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει» από την Εταιρεία Τέχνης «Βιολέτα» για  τους  μαθητές των σχολείων του δήμου με θέμα τη ζωή της Έλλης Αλεξίου.
  • Ιούνιος: Εκδρομή – πεζοπορία στο Φαράγγι του Ρίχτη με αφορμή τα «γενέθλια» της ΠΟΚΑΝ.
  • Σεπτέμβριος: Οργάνωση της εκδήλωσης «Επιστροφή στα Θρανία» αφιερωμένη στη μαθήτρια Ελπίδα Μιχοπούλου που έφυγε από τη ζωή τόσο νωρίς και τόσο αναπάντεχα. Φίλοι, συμμαθητές της- και όχι μόνο- εξέφρασαν τα συναισθήματά τους μέσα από διάφορες δράσεις, μουσική, χορό, τραγούδι, προβολές, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της.
  • Οκτώβριος: Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικού Εκδρομή στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας και στο φυσικό πάρκο-Φαράγγι Αγ.Αντωνίου Πατσού.
  • Δεκέμβριος: Ημέρα Αγάπης 2016: Άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση με τον κουμπαρά της Αγάπης να έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσό όλων των προηγούμενων χρόνων.
  • Ιανουάριος 2017 Συνάντηση και ενημέρωση φορέων για την κουμπαρά της Αγάπης και περιπτώσεις μαθητών-συμπολιτών μας που χρειάζονται στήριξη.

Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Για αυτό χρειαζόμαστε την παρουσία σας στη συνάντηση της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:30 στο αμφιθέατρο των Γενικών Λυκείων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos