Σχέδιο πλατείας Αγίου ΝικολάουΣυνεδρίασε χθες (22.3) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με κύριο θέμα τις αλλαγές στα κράσπεδα που αφορούν στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης του χώρου της κεντρικής πλατείας, όπως το προτείνει ο συγκοινωνιολόγος κ. Δημήτρης Ρέτζος, μήνυμα του οποίου μετέφερε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γιάννης Λουκαράκης.
 
Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα οχλαγωγίας, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους να δηλώνουν άγνοια και ανίκανοι να καταλάβουν το λόγο της σύστασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με μία κακή παρουσίαση του σχεδίου, που δεν επέτρεπε στο σύνολο να κατανοήσει το σχέδιο, παρά μόνο αν ο καθένας από μόνος του έκανε πασαρέλα στην αίθουσα, δημιουργώντας έτσι και μία μικρή αναστάτωση.
 
Τελικά οι αλλαγές ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία (14 Δημοτικοί Σύμβουλοι είπαν ναι, η κα. Καραμανώλη δήλωσε παρούσα, ενώ ο κ. Δατσρης είπε όχι στην πρόταση του μελετητή.)
 
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκαράκης «στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δε γίνεται λόγος για τροποποίηση μελέτης αλλά για τροποποίηση εφαρμογής. Με τα κράσπεδα βελτιώνεται το σύνλο των λειτουργιών». Ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να έχει ολοκληρωθεί το θέμα έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
 
Ο κ. Ζερβός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα για την περίμετρο των 12 μέτρων της πλατείας, πρότεινε τη μείωση των πεζοδρομίων από τα 2 μ. στο 1.20 και τη διαπλάτυνση μπροστά από την Αγία Τριάδα με την αντίστοιχη μείωση της απέναντι πλευράς.
 
Παρόντες στη συζήτηση ήταν και πολλοί επαγγελματίες που παρακάλεσαν το Δ.Σ. για την επίσπευση των διαδικασιών γιατί όπως είπαν «τόσο καιρό μας έχει πνίξει η σκόνη».
 
Οι αλλαγές:
  • Διευρύνεται το πεζοδρόμιο μπροστά από την Αγία Τριάδα και δημιουργείται εσοχή όπου θα μπορούν να στθμεύουν δύο αυτοκίνητα. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι θρησκευτικές λειτουργίες (γάμοι, βαφτίσια, κηδείες κ.ά.) 
  • Η περίμετρος της πλατείας παραμένει στα 12 μέτρα, το οποίο είναι και το νόμιμο όριο για την ασφαλή διέλευση των λεωφορείων. 
  • Διεύρυνση πεζοδρομίου στη δυτική πλευρά της πλατείας 
  • Οροθετημένες θέσεις διάβασης πεζών 
  • Κράσπεδα στην ανατολική πλευρά όπου θα επιτρέπεται η στάση / στάθμευση χωρίς την παρακώλυση της κυκλοφορίας 
  • Η στάθμευση στην οδό 5ης Μεραρχίας και στην οδό Σοφ. Βενιζέλου θα γίνεται μονάχα από τη δεξιά πλευρά της οδού (όπως κινούνται τα οχήματα). 
  • Πλαταίνουν τα κρασπεδόρειθρα από τη μεριά των καφέ κ.ά

Το ζήτημα των ταξί, της τοποθέτησης ομπρελών, ή τι θα χρησιμοποιήσουν γενικότερα τα μαγαζιά θα εξεταστεί αργότερα από την ειδική επιτροπή, που έχει συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos