Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater– Διαθέσιμες και στην ελληνική γλώσσα οι θέσεις μας για την πολιτική των υδάτων
Προάσπισε το Νερό – #ProtectWater

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υψώνουν ασπίδα απέναντι στην πολιτική απορρύθμισης της Οδηγίας 2000/60 για την πολιτική των υδάτων, καλώντας πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη πανευρωπαϊκή δράση Προάσπισε το Νερό – #ProtectWater.

Μέσα από την κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία, πολίτες και φορείς της Ελλάδας και όλων των κρατών-μελών καλούνται να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τα ύδατα στην Ευρώπη.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση της Οδηγίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική βάση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων. Ζητούμε να διατηρηθούν τα υψηλά της πρότυπα όπως αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη δείχνουν ελάχιστη θέληση ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναποτελεσματικά Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, τα Προγράμματα Μέτρων που δεν εφαρμόζονται, την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους, καθώς και από την υπερβολική χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τύπων απαλλαγών που προβλέπονται στο πλαίσιο της Οδηγίας, ζητούμενο δεν είναι απλά να διατηρηθεί η Οδηγία, αλλά να ενισχυθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη χώρα μας.

Η επιτυχία στην εφαρμογή πολιτικής για τα ύδατα, όπως έχει πάγια υποστηρίξει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, εξαρτάται από τη στενή συνεργασία και τη συνεπή δράση στο επίπεδο της ΕΕ, των κρατών μελών και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από την πληροφόρηση, τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και τη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών.

Η εκστρατεία «Προάσπισε το Νερό» – #ProtectWater 

απαντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της πολιτικής των υδάτων πρέπει να αλλάξει [1]. Η εκστρατεία θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών νόμων – και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.

Υποστηρίζουμε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό είναι κατάλληλη για το σκοπό της και έχει στόχο να επιτύχει την προστασία και αποκατάσταση των υδάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, δηλαδή είναι αποτελεσματική, αποδοτική, συναφής, συνεκτική και επωφελής.

Τη δράση οργανώνουν και προωθούν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις European Environmental Bureau (EEB), BirdLife, WWF-European Network, Friends of the Earth κ.α.

Οι θέσεις στα ελληνικά προετοιμάστηκαν από τις οργανώσεις: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos