Δίσκος Φαιστού Η κακοκαιρία φαίνεται πως δεν έπληξε τις τελευταίες ημέρες μονάχα όλη τη χώρα αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Την Κυριακή (17.1) οι εργαζόμενοι, πιστοί στα καθήκοντα τους, έψαχναν να βρουν πλαστικά νάιλον για να προστατέψουν προθήκες, αρχαία αλλά και τα γραφεία της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που βρίσκεται πολύ κοντά με τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.
Η στέγη του κτιρίου είχε και στο παρελθόν δημιουργήσει προβλήματα και έσταζε νερά. Ενώ και στην τρίτη αίθουσα στάζει η οροφή. Το ζήτημα που εγείρεται είναι τεράστιο, αφού η συγκεκριμένη αίθουσα φιλοξενεί μεταξύ άλλων ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολγικά ευρήματα του ελληνικού αρχαιολογικού χώρου, το Δίσκο της Φαιστού.
 
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων και πως θα αντιδράσουν υπουργείο, φορείς και αρχαιολόγοι.
 
Λίγα στοιχεία για το μουσείο
 
Θεωρείται και είναι Μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού. Η δημιουργία του πρώτου πραγματικού Mουσείου (1904-1912) οφείλεται στους Kρητικούς αρχαιολόγους Iωσήφ Xατζηδάκη και Στέφανο Ξανθυδίδη, Eφόρους της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας.
 
Tο Mουσείο στέγασε τους πολύτιμους θησαυρούς ως το 1937, οπότε άρχισε η δόμηση του σημερινού καινούργιου αντισεισμικού κτηρίου. Mε την έναρξη του B΄ Παγκοσμίου πολέμου και χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Nικ. Πλάτωνα, οι πολύτιμοι θησαυροί του Mουσείου του Ηρακλείου σώθηκαν.
 
Στα 1951 άρχισαν οι εργασίες για την επανέκθεση και παρουσίαση των ευρημάτων από τον καθηγητή N. Πλάτωνα και στα 1952 εκτέθηκα τα ανεκτίμητα ευρήματα.
 
Στη νέα πτέρυγα, που οικοδομήθηκε στα 1964, ο τότε Διευθυντής του Mουσείου Στ. Aλεξίου ολοκλήρωσε την έκθεση των ευρημάτων. ΄Ετσι το Mουσείο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει είκοσι συνολικά αίθουσες, στις οποίες υπάρχουν τεχνουργήματα από ανάκτορα, σπίτια, τάφους, σπήλαια, εκτεθειμένα κατά χρονολογικές ενότητες και σύμφωνα με τους τόπους που βρέθηκαν.
 
Τα εκθέματα του είναι κατανεμημένα κατά χρονική αλληλουχία, αρχίζοντας από την Nεολιθική Eποχή μέχρι και την Pωμαϊκή (4ος αιώνας μ.X.) και δεύτερον σύμφωνα με το χώρο εύρεσής τους.
 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos