υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορά την διακυβέρνηση και την βιώσιμη ανάπτυξη
υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορά την διακυβέρνηση και την βιώσιμη ανάπτυξη

Στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης και καινοτομίας που συντελούν στην πρόοδο της Κρήτης χαρακτήρισε τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού μας

ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με αφορμή την σημερινή υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορά την διακυβέρνηση και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης του τμήματος Πολιτικής  Νίκου Παπαδάκη, Βασίλη Δαφέρμου και Δημήτρη Ξενάκη, υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση συνεργασίας που θα συνεισφέρει στο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης, «η σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έρχεται σε συνέχεια των στρατηγικών αποφάσεων που είχαμε λάβει από την προηγούμενη θητείας μας ως περιφερειακή αρχή και προβλέπει την ανάδειξη, την ενεργοποίηση όλων των δυναμικών επιστημονικών δυνάμεων που διαθέτει το νησί μας. Είμαστε σε θέση με την συνεργασία αυτή να προβούμε σε μια εκτεταμένη μελέτη η οποία θα βοηθήσει για τον καλύτερο σχεδιασμό του μέλλοντος της ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης. με την αναλυτική καταγραφή των θεμάτων που θα ασχοληθεί η συγκεκριμένη μελέτη.  Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα αυτά θα είναι ικανά να μας βοηθήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση των αναπτυξιακών μας προγραμμάτων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής ΚΕΠΕΤ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας Τεκμηρίωσης τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστήμιου Κρήτης) Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε: «Μια σημαντική ημέρα, σήμερα για την Κρήτη. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας και των Κέντρων Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία αφορά μια διευρυμένη ερευνητική προσπάθεια αναφορικά με τη σχέση διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το επίκεντρο της είναι η Περιφέρεια Κρήτης, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη σειρά από δράσεις, θα υλοποιηθεί από 18 επιστήμονες από 4 τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Κώστας Λάβδας, ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης» .  Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, το έργο της σύμβασης «έχει 4 βασικούς πυλώνες: ο πρώτος μια διευρυμένη διάγνωση αναγκών σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, ο δεύτερος πυλώνας είναι ο σχεδιασμός για τη μελέτη σκοπιμότητας ενός μεταπτυχιακού προγράμματος αναφορικά με την διακυβέρνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τρίτος αφορά μια συστηματική επιμόρφωση στελεχών τόσο αιρετών όσο και υπηρεσιακών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης Κρήτης, και ο τέταρτος πυλώνας  η επεξεργασία, ανάλυση και υποβολή ερευνητικά εδραιωμένων προτάσεων πολιτικής προς την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να ενταθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η συσχέτιση της με την διακυβέρνηση» και κατέληξε:  «Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργο Πιτσούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης Παναγιώτη Σημανδηράκη τους εταίρους σε αυτή τη σύμπραξη, όλα τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ενέκριναν την προγραμματική σύμβαση και την υποστηρίζουν».

Ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνος Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας Βασίλης Δαφέρμος είπε:  «Ξεκινάμε μια πλατιά ουσιαστική και πολύ επωφελή για τον Κρητικό λαό συνεργασία με την Περιφέρεια. Ως υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας διαβεβαιώνω ότι οι μετρήσεις μας θα είναι πάρα πολύ ακριβείς. Ένα μέρος των μετρήσεων θα αφοράει την κοινή γνώμη για διάφορα ζητήματα αλλά και ειδήμονες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, για τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη. Στο θέμα των μετρήσεων είμαστε «πάνοπλοι» έχουμε το κατάλληλο λογισμικό, την κατάλληλη ερευνητική ομάδα, τους φοιτητές μας. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι λαμπρό».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos