Gourmet, όσο και επικίνδυνα

Μανιτάρια

Μπορεί να μανιτάρια να θεωρούνται γευστικός μεζές και ιδιαίτερη γεύση, μπορεί όμως να προκαλέσουν και δηλητηρίαση, ακόμα και τον θάνατο εάν όποιος τα μαζέψει από την εξοχή, δεν γνωρίζει.
Αυτό συνέβη σε μια παρέα από τον Μοχό Ηρακλείου, 7 άτομα τα οποίοα από τη Τρίτη (4/12), μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, οι περισσότεροι των οποίων έχουν διαφύγει το κίνδυνο.

Όμως ένας από τους επτά, ο 68χρονος που είχε μαζέψει τα άγρια μανιτάρια και τα είχε προσφέρει στους υπόλοιπους, νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, αφού παρουσιάζει νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και αιμοδυναμική αστάθει, για να καταλήξει στη συνέχεια.
Οι υπόλοιποι έξι εκτός ενός, όπως αναμενόταν πήραν εξιτήριο. Γι’ αυτό λοιπόν μην εμπιστεύεσται οποιονδήποτε σας προσφέρει άγρια μανιτάρια, διότι απαιτείται ιδιαίτερη γνώση, για να αναγνωρίσει κανείς τα ασφαλή.

Ακόμα και οι συνήθεις ασφαλείς ποικιλίες μπορεί να έχουν στο σώμα τους τοξίνες εάν κοντά βρίσκονται σκουριασμένα υλικά. Καλύτερα λοιπόν στα καλλιεργημένα μανιτάρια. ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ είναι μια νοστιμότατη και υγιεινή τροφή. Δυστυχώς όμως δεν προσφέρονται όλα για το πιάτο μας. Υπάρχουν αρκετά δηλητηριώδη ανάμεσά τους κι έτσι η συλλογή τους από την ύπαιθρο εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για άτομα που δεν είναι ειδικοί στην αναγνώριση των ειδών. Μερικά από αυτά όταν φαγωθούν προκαλούν παραισθήσεις, ενώ άλλα είναι ισχυρά δηλητήρια, όπως οι Αμανίτες (Amanita sp.).
Οι Αμανίτες είναι μια οικογένεια μανιταριών που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ισχυρά δηλητηριώδη και θανατηφόρα μανιτάρια (Amanita phalloides, A. verna, A. pantherina, A. muscaria). Όμως δεν είναι όλες οι Αμανίτες δηλητηριώδεις. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες που είναι φαγώσιμες, όπως η Amanita caesarea. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας διάκρισης των φαγώσιμων ειδών από τα δηλητηριώδη. Οι διάφοροι εμπειρικοί κανόνες πιθανόν να είναι άκρως παραπλανητικοί και επικίνδυνοι. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι τα μανιτάρια που δεν αλλάζουν χρώμα, όταν κοπούν, είναι φαγώσιμα, αλλά οι δηλητηριώδεις Αμανίτες δεν ακολουθούν αυτό τον κανόνα.
Το μόνο που ισχύει για τη συλλογή μη καλλιεργήσιμων μανιταριών είναι ότι κάποιος πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος για την καταλληλότητα των ειδών που μαζεύει και να απορρίπτει αμέσως οτιδήποτε για το οποίο έχει και την παραμικρή αμφιβολία.
Πάντως, καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα κάποιον ειδικό και ποτέ να μη βασιζόμαστε σε φωτογραφίες, καθώς δεν δίνουν σίγουρες πληροφορίες για την αναγνώριση των ειδών. Μια φωτογραφία είναι ενδεικτική για την αναγνώριση του είδους και όχι ασφαλής πληροφορία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos