Καλύτερα όχι

Κινητό και παιδί;

Με αφορμή την εισαγωγή στην ελληνική αγορά κινητού τηλεφώνου για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, ο Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ, Σταύρος Αρναουτάκης είχε θέσει με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην υγεία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Ο Ευρωβουλευτής είχε ζητήσει να τον πληροφορήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν η ίδια καθώς και ο φορέας που πιστοποίησε το συγκεκριμένο κινητό ως κατάλληλο για χρήση από παιδιά έχουν στη διάθεση τους επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση αυτή είναι ασφαλής.

Τέλος, είχε ζητήσει από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για το αν σκοπεύει να διεξάγει μελέτες που να αφορούν τις επιπτώσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων ατόμων.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα υγείας κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι για να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε κινητό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/5/ΕΚ σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό, τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών και αφετέρου οι κατασκευαστές πρέπει να αποδείξουν ότι το προϊόν δεν εκθέτει τους χρήστες σε επίπεδα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, τα οποία υπερβαίνουν εκείνα της σύστασης 1999/519/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο Επίτροπος τόνισε ότι δεν απαιτείται έγκριση πριν την κυκλοφορία στην αγορά τέτοιων συσκευών, ενώ την ευθύνη εποπτείας της αγοράς και ελέγχου συμμόρφωσης προς τις κανονιστικές απαιτήσεις και τα σχετικά πρότυπα έχουν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

Αναφορικά με την ασφάλεια των συσκευών αυτών, ο Επίτροπος παρέπεμψε στη γνωμοδότηση (21 Μαρτίου 2007) της Scenihr (επιστημονική επιτροπή πρόσφατα διαπιστωθέντων και νεοεμφανιζόμενων κινδύνων για την υγεία), σύμφωνα με την οποία η επίδραση στην υγεία από τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα δεν έχει αποδειχθεί. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, όμως, ότι "η βάση δεδομένων αξιολόγησης παραμένει περιορισμένη ειδικά όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη έκθεση σε χαμηλά επίπεδα". Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο Επίτροπος τόνισε ότι ενδέχεται να είναι περισσότερο ευαίσθητα από τους ενηλίκους καθώς βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και υπόκεινται σε πολύ υψηλότερη έκθεση από ότι οι προηγούμενες γενιές. Κατά συνέπεια, "η έρευνα ως προς τις πιθανές επιδράσεις στα παιδιά έχει προτεραιότητα".
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Επίτροπο, η γνωμοδότηση της Scenihr περιελάμβανε προτεραιότητες έρευνας και ανάπτυξης τις οποίες η Επιτροπή έλαβε υπόψη στις πρόσφατες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 7ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα σχετικά με τον «Αντίκτυπο στην υγεία της έκθεσης σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos