Κεντρικό κτίριο

Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας

Συνάντηση στο πλαίσιο της πιλοτικής προσπάθειας για σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητρίου, κ. Νικήτα Δολαψάκη, του προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ), κ. Αλκιβιάδη Παγιατάκη, του προέδρου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Γιάννη Λεμπιδάκη, του α’ αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Νίκου Μυρτάκη, και του διευθυντή της Παγκρήτιας Συμμετοχών, κ. Γιάννη Σηφάκη.

Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2006 και είχε το χαρακτήρα πιλοτικής-διερευνητικής προσέγγισης του θέματος με σκοπό τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών, ώστε το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στην Κρήτη, ή μέρος αυτού, να διοχετεύεται στις επιχειρήσεις του νησιού πιθανώς με χρηματοδότηση, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δίνουν μερικά από τα προβλήματά τους για επίλυση.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι ναγκαίο οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα εν δυνάμει οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών που διεξάγονται στο ΙΤΕ αλλά και τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και αντίστοιχα οι ερευνητές-επιστήμονες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να προσανατολίσουν τμήματα της έρευνάς τους στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση επόμενης συνάντησης στην οποία θα κληθούν διακεκριμένες επιχειρήσεις από την Κρήτη για να καθοριστούν οι τομείς συνεργασίας και να ξεκινήσουν οι συνδέσεις ερευνητικών και παραγωγικών φορέων.
Εφόσον διαπιστωθεί εμπράκτως το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικού τομέα, και η πιλοτική δράση στεφθεί με επιτυχία, οι φορείς που ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχήματος ώστε να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας και όσοι φορείς σχετίζονται με το θέμα και έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν σε αυτό.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos