από παλαιότερη δράση μαθητών στον Απηγανιά
από παλαιότερη δράση στον Απηγανιά

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, το ΝΠΔΔ «Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας», το Δασαρχείο Λασιθίου και την εθελοντική οργάνωση Citizens in Action,  θα προβούν σε υλοποίηση δύο προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας για το περιβάλλον,

την περίοδο  από 05/07/15 μέχρι 09/08/15, με κύριες εργασίες:

  1. Καθαρισμός της αναδασωμένης περιοχής έναντι σχολικού συγκροτήματος Κουτσουρά.
  2. Μέτρα πυροπροστασίας της περιοχής.
  3. Διαχείριση φυτικών αποβλήτων στην κατεύθυνση προστασίας του εδάφους της προαναφερόμενης περιοχής από την ερημοποίηση.

Σύμφωνα με την πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε η οργάνωση εθελοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων Citizens in Action, που εδρεύει στην Αθήνα η οποία πραγματοποιεί διεθνή προγράμματα  εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamp).: «…Τα workcamps είναι διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας, μια ευκαιρία για νέους και νέες από όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να δουλέψουν μαζί προς όφελος τοπικών κοινοτήτων. Αποτελούν  σημαντική συμβολή σε έργα υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης, ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής δέσμευσης και αλληλεγγύης και παράλληλα μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όποιον συμμετέχει σ’ αυτά».

Οι ώρες εργασίας είναι συνήθως 5-6 καθημερινά εκτός Κυριακής. Στον ελεύθερο χρόνο διοργανώνονται συναντήσεις με τοπικές ομάδες νέων, εκδρομές και επισκέψεις στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής. Η γλώσσα επικοινωνίας είναι τα Αγγλικά. Οι εθελοντές είναι ασφαλισμένοι για ατύχημα και ασθένεια για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα έχουν ως στόχο την υλοποίηση κοινωφελών έργων περιβαλλοντικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα με την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς νέων από όλο τον κόσμο. Παράλληλα προβάλλουν την ιδέα του εθελοντισμού ως μια ουσιαστική μορφή κοινωνικής συμμετοχής.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 15 μέρες. Ημερομηνίες υλοποίησης: 5/7 (άφιξη συντονιστών) έως 22 Ιουλίου το πρώτο πρόγραμμα και από 23 Ιουλίου μέχρι 9 Αυγούστου το δεύτερο πρόγραμμα.

Διαμονή: Οι εθελοντές θα  φιλοξενηθούν στο σχολικό συγκρότημα του Κουτσουρά.

Διατροφή: Βασική υποχρέωση του φορέα φιλοξενίας είναι η παροχή των γευμάτων στους εθελοντές (πρωινό και δύο γεύματα).  Οι εθελοντές θα  είναι εξολοκλήρου υπεύθυνοι για την καθαριότητα και τη φροντίδα των χώρων που θα χρησιμοποιούν.

Εργασία: Οι εθελοντές εργάζονται 5-6 ώρες την ημέρα , έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι εθελοντές θα εργαστούν στον καθαρισμό και την φροντίδα των δέντρων και σε όποιες άλλες εργασίες κριθούν αναγκαίες από το φορέα φιλοξενίας. Ο φορέας φιλοξενίας αναλαμβάνει την παροχή όλων των απαραίτητων εργαλείων και υλικών καθώς και την παρουσία ειδικής τεχνικής καθοδήγησης των εθελοντών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις που έχουν ανταποκριθεί στην παροχή υλικών στήριξης του προγράμματος: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ «ΑΦΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΚΗ», ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗ ΡΟΔΑΝΘΗ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ), ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΜΥΣΙΡΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΜΑΚΡΥ-ΓΙΑΛΟΣ), ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΜΑΡΙΤΗ και ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ) & ΧΑΤΖΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗ (ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ), ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ), ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΑΡΩΝΗ ΔΑΣΠΟΙΝΑ (ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ).

Αναμένουμε και από άλλες επιχειρήσεις να ενισχύσουν το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας για το περιβάλλον της περιοχής μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΠΑΥΛΟ, 6932403188

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos