Από την επίσκεψη του στην Ιεράπετρα

Αλέκος Αλαβάνος

Στις 2/11/07 έγινε στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το περιβάλλον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επένδυση της Μονής Τοπλού, θέμα και με το οποίο έκλεισε την ομιλία του.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα.

 

<<.…..Θα καταλήξω με άλλο ένα θέμα από την Κρήτη που πληγώνει και είναι η εικόνα όλης της Ελλάδας. Αυτό είναι η Μονή Τοπλού και οι εκτάσεις της Μονής Τοπλού στη βορειοανατολική Κρήτη, στο νομό Λασιθίου, όπου εκεί πέρα υπάρχει, σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων, το μοναδικό πεδίο που λόγω της μεγάλης ξηροθερμίας της περιοχής, λόγω των πειρατικών επιδρομών παλαιότερα έχουν μείνει αγροί όπως καλλιεργούνταν την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου. Είναι ένα ξερικό τοπίο με ένα μοναδικό μοναστήρι, ένα μοναδικό σημείο σε όλη τη Μεσόγειο…

Και τι γίνεται στη Μονή Τοπλού; Στη Μονή Τοπλού ετοιμάζεται να γίνει μια τεράστια επένδυση με τρία γήπεδα γκολφ και με εκατοντάδες καταλύματα από μια βρετανική εταιρεία. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γι’ αυτή τη Βρετανική εταιρεία. Και ρωτάω: Μέχρι πού; Εδώ δεν έχουμε στην Ιεράπετρα να ποτίσουμε, δεν έχουν στις διάφορες πόλεις της Κρήτης να πιουν νερό και θα κάνουμε εμείς γήπεδα γκολφ, με μια τεράστια κατανάλωση νερού;

Εγώ θα αναφέρω κάτι, γιατί αξίζει τον κόπο. Είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Guardian και λέει ότι «θα ήταν αξιοθρήνητο εάν όντως στη Μονή Τοπλού μια βρετανική εταιρεία σκεφτόταν μόνο να κάνει επενδύσεις σε μια περιοχή NATURA, για την οποία θα ήταν αδύνατη οιαδήποτε άδεια στην Βρετανία». Στην Αμερική θα είχε γίνει προ πολλού αυτή η περιοχή εθνικό πάρκο. Το άρθρο αυτό το υπογράφουν ο καθηγητής Ράκχαν που είναι της Ιστορικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και η καθηγήτρια Τζένιφερ Μούντι που είναι καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Austin του Τέξας.

Πόσο αγαπάμε την πατρίδα μας; Γιατί να παίρνουμε μαθήματα αγάπης για την πατρίδα, για την ιστορία της, για το περιβάλλον της από την GUARDIAN και από ξένους καθηγητές; Γιατί δεν ακούτε το ελληνικό δυναμικό, γιατί δεν ακούτε τους αρχαιολόγους, γιατί δεν ακούτε το ΤΕΕ, γιατί δεν ακούτε τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Γεωτεχνικό Σύλλογο, τους γεωπόνους; Για ποιο λόγο είμαστε σ’ αυτό το δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε αδιέξοδο.

Θα ήθελα να πω ότι παρότι η κατάσταση είναι αυτή εγώ δεν κρύβω την αισιοδοξία μου. Πιστεύω ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και αυτό έχει σχέση με μια αφύπνιση, με μια μεγάλη αφύπνιση της κοινωνίας και με μια ενεργοποίηση των νέων ιδιαίτερα πολιτών, των νέων ανθρώπων σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Και πιστεύω ότι είτε το πείτε, είτε δεν το πείτε, θα γιορτάσουμε την κατάρρευση της τροπολογίας του άρθρου 24 μέχρι τον Ιούνιο εδώ πέρα στη Βουλή. Και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και φραγμούς, αλλά και διεκδικήσεις και στόχους στα μεγάλα ζητήματα και πιστεύω ακόμα ότι θα έλθει κάποτε η ώρα την τύχη αυτής της χώρας να αναλάβουν δυνάμεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις επιταγές των καιρών και στην ανάγκη να στηρίξουμε τον οικολογικό χαρακτήρα της χώρας μας, τα οικοσυστήματα, το πεδίο μέσα στο οποίο δρουν όλοι οι πολίτες και να είμαστε μια πρωταγωνιστική περιβαλλοντική δύναμη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ
.>>

Print Friendly, PDF & Email

Από manos